fbpx

Megnyílt a 93. Ünnepi Könyvhét Budapesten

Százhetvenhat pavilonban száznyolcvankét kiadó köteteivel nyílt meg csütörtökön a Vörösmarty téren a 93. Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig a fővárosban a Duna-korzón és több nagyvárosban várja az érdeklődőket.

„A természeti egyenlőség elve embertani állandóm. A termékeny talaj alfája és ómegája nem én vagyok, hanem a közönséges földigiliszta léte” – mondta Nádas Péter Kossuth-díjas író a megnyitó beszédében.

A földigiliszták veszélyes életével szemléltette az ember és a természet kapcsolatát. Megjegyezte: az embernek az ember a legnagyobb természetes ellensége. „Így aztán nála tényleg nem él csodálatosabb lény e földtekén. Ha valamit mások szétszednek, földig rombolnak és meggyaláznak, ő felépíti: romvárost, jogot. Ő persze mindig saját maga, a mások is” – mondta.

Természeti képekben bővelkedő beszédében kitért az általa épített madáretetőre, amelyet a kertben élő harkály folyton szétszed, ezért mindig újra kell építenie. Mint fogalmazott, hosszú élete során neki is sokszor kellett mindent újrakezdenie. Beszédét azzal zárta: „Így hát irodalmi dizőzként belesuttogom a mikrofonba: ne veszítsétek el a bizodalmat, nem tudom, miben, de elveszíteni sem éri meg.”

A 93. Ünnepi Könyvhét négy napja alatt több mint hatvan könyvbemutató, mintegy ezer dedikálás, koncertek és egyéb esemény várja az érdeklődőket. A könyvhéten játszóház is nyílik, ahol külön programokkal és mesekönyvekkel készülnek a szervezők az Ukrajnából menekült gyerekeknek.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A rovat további cikkei