Az ünnepségre a szervezők a kultúra és a szórakoztatóipar nagyágyúit sorakoztatták fel: Andrea Bocelli világhírű tenort, Andra Day Golden Globe-díjas színésznőt, dalszerzőt és énekest, Ellie Goulding brit énekest, a négyszeres Grammy-díjas Angelique Kidjót és Lang Lang kínai sztárzongoristát.

Andrea Bocelli olasz operaénekes a nyitóünnepségen
Fotó: MTI/AP/Kamran Dzsebreili

Az ünnepség programjában az arab világ tehetségei is helyet kaptak: fellépett a Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendő Mohamed Abdo és Ahlám as-Sámszi énekes, továbbá Husszein al-Dzsaszmi helyi zongorista és dalszerző is.

Fotó: MTI/AP/Kamran Dzsebreili

A műsor a világkiállítás három meghatározó témáján, a lehetőségen, a mobilitáson és a fenntarthatóságon vezette végig a meghívott nézőket. A nézőtéren csak korlátozott számban vehettek részt meghívottak, de az ünnepséget az emírségek 430 pontján kivetítőkön is élőben lehetett követni.

Fotó: MTI/AP/Kamran Dzsebreili

A világkiállítást hivatalosan Dubaj trónörököse, Hamdán bin Mohammed bin Rasíd Ál Maktúm nyitotta meg, aki egy új kezdetként beszélt az expóról.

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

Nahján bin Mubárak Ál Nahján, a dubaji kormány expóért felelős főbiztosa kiemelte, hogy a világkiállítás megnyitója egybeesik az ország függetlenné válása és az emírségek egyesítésének ötvenedik évfordulójával.

A részt vevő országok nemzeti színű zászlóival vonulnak fellépők
Fotó: MTI/AP/Kamran Dzsebreili
„Az expóval Dubaj a tolerancia üzenetét küldi, és kinyilvánítja, hogy kész együttműködni a világgal. Abban bízunk, hogy az elmék összekapcsolásával elhintjük a fejlődés magvait a következő ötven vagy akár száz esztendőre” – jelentette ki Ál Nahján.

A látogatók péntek reggeltől kereshetik fel az expót. A belépéshez koronavírus elleni oltási igazolás vagy negatív PCR-teszt szükséges.

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

A dubaji 1851 óta a 35. világkiállítás, és az első, amelyet a közel-keleti, afrikai, dél-ázsiai térségben és az arab világban rendeznek meg. 438 hektáron 192 ország mutatkozik be.

A magyar pavilon a tíz éve elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője szellemiségét tükrözi. Az épület, amelyet Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezett, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll. Központi témája Magyarország gyógy- és termálvízkincsei és jótékony hatásuk bemutatása, így állandó kiállításának fő témája a balneológia.

A magyar pavilont újságírók a dubaji expó 15 legizgalmasabb épülete közé választották. A pavilon azért is különleges, mert ez az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben. Emellett a magyar pavilon az expó 24 hetében várhatóan több mint 35 kulturális rendezvénynek ad majd otthont, és a látogatók több száz magyar kézműves gasztrotermékkel is megismerkedhetnek.

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

A dubaji világkiállítás 2022. március 31-én zár, a szervezők addig 25 millió látogatóra számítanak, és abban bíznak, hogy az érdeklődők 70 százaléka külföldről érkezik majd, amire egyébként korábban még nem volt példa az expók történetében.

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

A nyitóképen egyesült arab emírségekbeli népzenészek játszanak az expo megnyitás utáni első napján, 2021. október 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Ali Haider