A Fészek Galéria a hetvenes évektől igen fontos szerepet töltött be, a korszak ugyanis nem bővelkedett galériákban, a nagy, állami intézmények, mint a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Galéria és néhány vidéki múzeum mellett csak néhány kisebb helyszín állt rendelkezésre a kortárs művészet bemutatására. A Képcsarnok és a BÁV kiállítóhelyei képviselték a műkereskedelmet, míg a korszak „nonprofit” helyszínei, mint a Fényes Adolf Terem, a Józsefvárosi Galéria, a Ferencvárosi Pincegaléria, a Budapest Galéria Zichy kastély, a Bartók 32 Galéria jelentették a nem feltétlenül „támogatott művészet” helyszíneit. Ezek közül emelkedett ki a Molnár Éva által megteremtett Fészek Galéria. A Fészek Művészklub a kortárs művészet más területein is fontos szerepet játszott, a szintén Molnár Éva vezette könyvtár a kortárs művészeti könyvek és folyóiratok terén egyedülálló információs lehetőséget nyújtott.

Fotó: Csipes Antal

A galéria az első időszakában a hazai neoavantgárd bemutatására koncentrált, az Iparterv generáció akkor fiatal tagjai, Bak Imre, Nádler István, Jovánovics György, Hencze Tamás, majd Birkás Ákos, Klimó Károly, Haraszty István, a hivatalos művészetpolitika által nem elismert művészek is teret kaptak. Az 1980-as évektől a magyarországi posztmodern egyik születési helye lett a Fészek Galéria, olyan alkotók felemelkedését, megismerését segítette, mint Fehér László vagy Kelemen Károly, Mulasics László.

Molnár Éva figyelme kiterjedt olyan területekre is, amelyek akkor nem tartoztak az elismert „nagyművészet” fogalom körébe: performansz, akció vagy éppen a kísérleti textil különféle ágai Lovas Ilonától Nagy Juditon át Sárvári Katalinig, Harsay Ilonáig.

Molnár Éva két évvel ezelőtt távozott az élők sorából. A kitűnő kiállításrendező-szervezőt Jerger Krisztina követte. Ő tavaly nyáron halt meg, de a Fészek Galéria idei programját még ő állította össze, így a Molnár Éva emlékkiállítás is tervei között szerepelt. Most az ő elképzelése szerint valósították meg a Tisztelet Molnár Évának című kiállítást.

2021 áprilisától Fitz Péter művészettörténész – a Fővárosi Képtár nyugalmazott igazgatója – lett a Fészek Galéria vezetője és ennek a kiállításnak – Jerger Krisztina mellett – társkurátora.

Tervei szerint idén még sor kerül Jerger Krisztina emlékkiállításának megrendezésére, valamint az elődje előkészített programjainak megvalósítására. 2022-től az új irány az aktuális, a jelen művészete és fiatal művészek felfedezése lesz.

Fotók: Vrabel Ilona Éva