A Népek találkozása a mohácsi Dunánál című állandó kiállítás interaktív megoldásokkal kiegészülve vonultatja fel a korábbi tárlat értékeit.

A kiállítás feldolgozza a mohácsi csata történetét és társadalmi hatását, a busójárás eredetét és kulturális hátterét, valamint a város helytörténetét. Déli szláv bázisintézményként ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének kultúrájának, szokásainak és mindennapjainak bemutatása is.

 

A megújult kiállítás kialakítása során fontos szempont volt a helyi értékek és egyedi hagyományok bemutatása. Ezt szolgálja egy olyan központi alak megjelenítése, aki hűen reprezentálja a helyi mentalitást. A mohácsi kiállítás házigazdája, helyi géniusza Kersics Anka, a sokac fülemüle, akinek kalandos élete egyúttal méltó bemutatást kap a kiállítás során.

 

Az idei busójárás alkalmával a február 8-i, ünnepélyes kiállításmegnyitón a farsangi hangulatba is belekóstolhattak a résztvevők a Poklade zenekar koncertjének köszönhetően.

 

A mohácsi múzeum állandó kiállításának megújítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával valósult meg.