Megnyílt a World Press Photo (WPP) kiállítás csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol idén is 151 sajtófotót láthat a közönség.

A kiállítás felvételeit nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74 470 fotójából. A tavalyi év témái között nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-járvány, amely az összes kategóriában megjelent – mondta Révész Tamás, a kiállítás szervezője.

Kiemelte: az elmúlt évben, miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekezett leküzdeni a járványt, a fotóriporterek a pandémia mellett regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítottak. A válogatásban az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktusról vagy a bejrúti robbanásokról is láthatók képek. A kiállítás kísérőprogramja, a Digital Storytelling pedig dokumentarista filmjeivel fontos ismereteket ad át a közönségnek – tette hozzá.

Horgas Judit, a Liget folyóirat szerkesztője elmondta: magyar költők, írók és esszéírók 21 művet készítettek a mostani WPP-ályázat alkotásaihoz. Az írások a kiállítás ideje alatt sorozatban jelennek meg október 23-ig a folyóiratban.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény immár negyedik alkalommal ad otthont a nemzetközi tárlatnak, és az együttműködés folytatódik, a közeljövőben újabb öt évre szóló szerződést írnak alá a World Press Photóval. A nemzeti múzeum a kortárs fotográfiának továbbra is helyszíne, otthona lesz – hangsúlyozta. 

Hagyományosan egy kísérő kiállítás is kapcsolódik a nemzetközi tárlathoz, idén a Szebeni Műhely Lát-lelet című jubileumi tárlatán tizenöt magyar fotóművész mutatkozik be saját témában készített fotókkal.

„A magyar fotográfia hasonló színvonalon tevékenykedik,
működik, mint a nemzetközi élmezőny” – hangsúlyozta L. Simon László, kiemelve:
a magyar fotográfia a kezdetektől mind a mai napig Európa és a világ élvonalába
tartozik.

A World Press Photo kiállítása három fő tematika köré
csoportosul, ezeken belül különböző kategóriákban láthatók a képek – mondta
Martha Echevarria, a WPP kurátora.

Az egyik legfontosabb téma a Covid–19 okozta válság, amely mindegyik kategóriában megjelenik: a sportban, a környezet és a természet bemutatásában is. Nagy számban láthatók a kiállításon a társadalmi tüntetések és az évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapó éghajlati válság is.

Kifejtette: a tavalyi évben a nemzetközi szervezetnek is meg
kellett küzdenie a világjárvánnyal, a korábbi évekhez képest kevesebb
kiállítást rendeztek. Azt megelőzően mintegy 110 városban voltak jelen, a
járvány következtében 2019-ben és 2020-ban csak 60 helyszínen, idén reményeik
szerint 80-90 városban mutatkozhat be a kiállítás.

Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül 4 millióan nézik meg.

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Múzeum