Csáki Róbert, a Szentendrei Régi Művésztelepen öt éve alkotó festőművész először mutatkozik be önálló kiállításon a szentendrei MANK Galériában.

Az október 21-ig nyitva tartó tárlaton a festőművész legújabb alkotásaiból és az elmúlt évben készült munkáiból látható válogatás.

A művész alkotói irányait összegző tárlat festményeit egyszerre jellemzik portrék és olyan fiktív helyszínek, amelyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek, vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A festmények többsége a figuratív elemeket sejtelmesen idézi meg. E motívumoknak a többsége előhívja a barokk és a rokokó korszak világát. Irodalmi és historizáló utalások, de korunk jellemzőit és futurisztikus elemeket is gyakran fel lehet fedezni bennük.

Csáki Róbert alkotói attitűdjének sajátja, hogy

nem hagyja nyugodni festményeit,

idővel gyakran átdolgozza, akár át is méretezi őket.

A Kultúra.hu-nak adott interjújában erről így beszélt: „Amikor festek, teljesen benne vagyok a képben, és sokszor nem látom, hogy hol sántít a dolog. Amikor idővel eltávolodom tőle, akkor észreveszek esetleges hibákat vagy hiányokat. Mesteremmel, Dienes Gáborral sokat beszélgettünk arról, hogy művészként ne csapjuk be egymást. Én a közönséget is partnernek tekintem. Amikor pedig elkezdem kijavítani ezeket, akkor gyakran minden borul, amit addig megfestettem. Olyan eset is volt már, hogy fejjel lefelé fordítottam és teljesen újraalkottam a kompozíciót."

A festőművész 1990-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd 1993-ban fejezte be a mesterképző kurzust. Elnyerte a Ludwig Alapítvány és a Hungart ösztöndíjait.

Több díjjal is elismerték munkáit. Festményei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galéria és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közgyűjteményeiben és több magánkollekcióban is. Művészetére nagy hatással volt hollandiai tanulmányútja, amely máig folyamatosan inspirálja. Rendszeresen állít ki Magyarországon és külföldön egyaránt.

Fotók: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu