Megnyílt a Művészetek és Irodalom Háza Pécsett

Egyéb


muveszetekhazadpecs20070606006.jpg
Tüskés Tibor (b) író és Konrád György Kossuth-díjas író a Művészetek és Irodalom Házának létrehozására irányuló együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását követő sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
 (MTI) - A húsz éve alapított, évente több száz rendezvényt bonyolító Művészetek Háza, valamint a jövőre fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő, a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb fórumának számító Jelenkor közreműködésével olyan intézmény jött létre, amely méltó otthont biztosít a hivatásos művészeteknek.
  Az aláírást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy immár megvalósíthatóvá válnak az irodalmi múzeum és művészkávéház létrehozására, valamint irodalmi és művészeti ösztöndíjak, szakmai workshopok beindítására irányuló, évekkel ezelőtt megfogalmazott elképzelések.
  A Jelenkor szerkesztősége, infrastruktúrája, apparátusa a Művészetek Háza épületében kap helyet, az Irodalom Háza szakmai programját a Jelenkor Alapítvány közreműködésével az intézmény keretei között valósítják meg. Az új intézmény a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában, költségvetési intézményként működik tovább, e szervezeti egységen belül működik a Jelenkor Alapítvány.
  A Művészetek és Irodalom Házának létrehozása sok szempontból megfelel a pécsi Európa kulturális fővárosa pályázat koncepciójának, és nem mond ellent a decentralizáló törekvéseknek sem: hozzájárul a kulturális turizmus fejlesztéséhez, nemzetközi és regionális funkciókat lát el. A ház fontos célkitűzése, hogy a nemzetközi irodalmi és művészeti áramlatokat figyelembe véve olyan új megjelenési formákat találjon, amelyek a művészeti alkotásokat az eddigieknél szélesebb társadalmi körben teszik elérhetővé.

muveszetekhazadpecs20070606002.jpg
Tasnádi Péter (b) Pécs polgármestere, Hargitai János a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Bozóky Anita, a Művészetek és Irodalom Házának igazgatója a Művészetek és Irodalom Házának létrehozására irányuló együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

  Az aláírási ünnepségen részt vett Konrád György író és Bertók László költő, akik azt hangsúlyozták: a Művészetek és Irodalom Háza minden bizonnyal hasznos székhelye lesz a művelődésnek, a kultúrának és a város jó hangulatának.
  Az intézmény első szervezésében, budapesti mintára, megnyílt Pécs buszmegállóiban az a köztéri vers- és fotókiállítás, melynek "Határtalanul" jeligéjére 138 hazai és határon túli magyar szerző összesen 551 verset, és 68 fotós 412 fényképet küldött be. A műveknek az emberek és kultúrák közti különbségek áthidalhatóságára, az egymással folytatott párbeszéd lehetőségeire kellett koncentrálniuk. Olyan művekkel is lehetett pályázni, amelyek Pécshez, a "Határtalan városhoz" kötődő valós vagy fiktív emlékeket, élményeket mesélnek el. A szervezők a város forgalmas buszmegállóinak reklámfelületein 100 nagyméretű plakátot helyeztek el, amelyeken a szakmai zsűri által kiválasztott egy-egy vers, illetve annak idegen nyelvű fordítása és egy fotó kapott helyet.