Megnyílt a Művészetek Völgye

Egyéb

A fesztivál szervezői idén félezer programmal készülnek, melyek többsége Kapolcson lesz, a csatlakozó falvakban a kísérőrendezvények kapnak helyet.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz Palya-udvar Palya Beával, Kaláka Versudvar és Muharay-udvar, a Kapolcsi Hobo Klubban ezúttal kizárólag saját dalokat fognak játszani, tíz este alatt tízféle repertoárt, mintegy 180 dalt hallhat a közönség.
A Blue sPot Café udvarában a bluesé, a rocké és a közös zenélésé lesz a főszerep, fellép a Blue sPot, Sena, az Anna & the Barbies, a Roy&Adam Trio, az Elefánt, a Kistehén, Ferenczi György, Frenk, valamint a Pribojszki Mátyás Band.

Idén sem hiányoznak a komolyzenei programok: a tíz nap alatt olyan zenekarokat lehet hallani, mint a Savaria Baroque, az Excanto, a Musica Florens vagy az Aura Musicale. Emellett fellépnek a Zeneakadémia tehetségei is.
Az Örökségvölgy programjai keretében az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hatvan települése mutatkozik be kézműveseivel, művészeivel, őstermelőivel. A fesztiválon mintegy negyven kiállítás várja a közönséget, a Malomszigeten pedig megrendezik az Országos Fazekas és Keramikus Találkozót és Vásárt.

Hiteles és kedvező kép bemutatása a cigányságról, bepillantás a múltba, a kulturális értékekbe, a többségi társadalom cigányokról alkotott véleményének formálása - ez a célja a Művészetek Völgye Jancsi bácsi udvarának szervezőinek. A három napos rendezvényt először tavaly rendezték meg a fesztiválon Orsós János, a kapolcsi roma nemzeti önkormányzat elnöke portáján.

Idén egy udvarba költözik az irodalom és a dzsessz a Művészetek Völgyében; az irodalmi részben "megjelenik" Weöres Sándor, Csukás István és székely írók, a zenei részben többek között Harcsa Veronika és Dés András. Az irodalmi udvarban - többek között - Mirtse Zsuzsa, Berta Zsolt és Bíró Gergely írókkal Erős Kinga kritikus beszélget, Csukás István Pom-pom meséi "elevenednek meg", Piros ruhában, szerelemben címmel Weöres Sándor és Károlyi Amy élete, szerelme jelenik meg versekben, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek előadásában.
Elhangzik az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi műsora, a közönség megismerkedhet Murányi Sándor Olivér és Muszka Sándor erdélyi írókkal, s minden nap lesz irodalmi játszóház.
Az esti koncerteket - többek között - a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Pátkai Rozina Quintet, a Dés András Quartet '13, a Gyárfás István - Sárik Péter Duó, a Bacsó Kristóf Trió, valamint a Dresch Quartet adja.
A részletes program a www.muveszetekvolgye.hu weboldalon olvasható.

(Forrás:Kultúra/MTI)