Megnyitotta kapuit a Sziget

Egyéb

Sziget Fesztiválköztársaság koncert-epicentrumában,azaz a Nagyszínpadon idén ? különböző okok miatt ? lassan alakult ki a végső program, de most végre már kitisztult a kép. Újdonságként pedig minden napra esik valamiszemet gyönyörködtető, azaz nem csak a színpadon történnek nagy dolgok, hanem előtte is.?Ez az év kifejezetten problémás volt a nagyszínpad.

os fellépők meghívását illetően? ? nyilatkozta Gerendai Károlyfőszervező, hozzátéve, hogy idén is igyekeztek minden igényt kielégítő programot összeállítani, azonban javarésztidőegyeztetési problémák miatt, a nagy sztárok közül sokan nem tudtak idén eljönni. ?És az sem könnyítette adolgunkat, hogy volt pár fellépő, aki már a lefixált időpontját mondta vissza az utolsó pillanatban? ?tette hozzá.Végül is összeállt a Nagyszínpad programja, ami idén már nem csak koncertélményt jelent, de látványos,lenyűgöző,izgalmas és lélegzetelállító vizuális élményt is nyújt, bevonva a Nagyszínpad előtti várhatóan többtízezres közönséget. Hétfőn Cipő-emléknappal indul a Nagyszínpad programja, ahol a nemrég elhunyt zenész legnagyobb slágereit idézve emlékeznek a hazai zenei élet legismertebb alakjai a Republic énekesére. Kedden délutántól Csodaországgá válik a Sziget és a középpontjában koraeste az Egyesült Államokból érkező Firewater lép színpadra, a főműsoridőben pedig egy erre az alkalomra komponált, egyszeri és megismételhetetlen Quimbykoncert lepi meg a rajongókat. Ez a nap persze még mást is tartogat: a világzenei helyszínen a Muzsikásünnepli 40. születésnapját sztárvendégekkel, barátaikkal. Az Arénában pedig egy party-folyam teszi teljessé a napot.

Szerdán elindul a fesztivál, a Nagyszínpadon elsőként a megkapó és elsöprő erejű brit énekes-slágergyáros Alex Clare, majd egy kiváló csapat egy fékezhetetlen énekesnővel, a Skunk Anansi.  Őket követi a legendás német punk banda, a Die Ärzte és a főműsoridőben jön Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds.

Csütörtökön, a Nagyszínpadon kezd a merészen szolid és visszafogottan extravagáns Regina Spektor, aztán jön agéppuskanyelvű brit rapper, Dizzee Rascal, akinek Goin' Crazy c. dala híresült el mostanában Robbie Williams előadásában. Jön a kilencvenes évek közepe óta töretlenül népszerű Ska-P. Főkoncertként pedig napjaink legjobb brit koncertzenekara, a Biffy Clyro.  Pénteken az első az elegáns, stílusos, középtempós, pengeéles, Mystery Jet. Ezen a napon itt zár a kilencvenes évek legnagyobb, legtöbbetidézett angol bandája, a legnagyobb fesztiválok headlinere, a Blur.

Szombaton első az elektronikus, metál és rock zenei elemekkel operáló Enter Shikarilesz, majd a

rendkívül meggyőző produkciót nyújtó The Fratellis következik, ők az utolsó pillanatban mondtak igent a szervezőknek. Majd színpadon a megújuló poszt-punk mozgalom egyik legnagyszerűbb csapata, az Editors. Az estet aznap a kortárs könnyűzene egyik előadójával, Mikával fejezik be.

 

A fesztivál utolsó napján a korábban bejelentett, de koncertjét az utolsó pillanatban, az elhúzódó turné nem vártfizikai megterhelésére hivatkozva lemondó Azealia Banks helyett a francia Les Tambours du Bronxütős kollektíva érkezik. Utánuk jön a pörgős bulit ígérő francia ska/reggae csapat a Babylon Circus, szintén az utolsó pillanatban igent mondva a szervezőknek. Őket követi a Franz Ferdinand. Vasárnap este pedig jön a látványosságok látványossága, a lézer-, fény-, és pirotechnikai vibráló fény kavalkádot felvonultató és egy tűzijátékba csúcsosodó End Show, ami alá David Guetta szolgáltatja majd a muzsikát.

(MTI, Kultúra.hu)