Amelia Earhart volt az első nő, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. Navigátorával, Fred Noonannel 1937-ben egy Lockheed 10-E Electra repülőgéppel kísérelte meg a Föld körberepülését, a gép azonban a Csendes-óceán középső részén eltűnt.

Mint a National Geographic a Heritage Daily alapján beszámol róla, a Deep Sea Vision óceánkutató cég lokalizálhatta az 1937. július 2-án a Lae- és a Howland-sziget között eltűnt repülőgépet, amelynek eltűnésére még mindig csak feltevések vannak. A legelterjedtebb elmélet szerint a korban több magassági és távolsági rekordot felállító Earhartnak és Noonannek már a felszállás előtt technikai nehézségei voltak, de az indulás mellett döntöttek július 1-jén. A sziget felé közeledve Earhart a rádión időjárás-jelentést kért a sziget térségéről, ahol éppen vihar volt. Még néhány rádióüzenet érkezett, köztük az elsőben Earhart alacsony üzemanyagszintet jelentett. Az utolsó üzenet helyi idő szerint délelőtt 8.45-kor érkezett. A repülőgép azonban soha nem érkezett meg a szigethez. A haditengerészet azonnal megkezdte a gép keresését. A kutatás egészen októberig folyt, sikertelenül.

A lap szerint Tony Romeo, a légierő egykori hírszerző tisztje és a Deep Sea Vision vezérigazgatója csapatával nemrégiben víz alatti vizsgálatot végeztek körülbelül 160 kilométerre a Howland-szigettől, amelynek során 5000 méter mélyen egy repülőgéphez hasonlító objektumot tártak fel. Romeo szerint ez Earhart lezuhant Lockheed 10-E Electra repülőgépe lehet, amit azzal magyaráz, hogy a térségből másik baleset nem ismert. A kutatók 2024-ben tervezik, hogy visszatérnek a feltételezett baleset helyszínére, hogy további vizsgálatokat végezzenek.