Ötévi börtönbüntetésre ítélte a nemzetbiztonság elleni összejátszás vádjával egy iráni bíróság Mohammad Raszulov neves iráni ellenzéki filmrendezőt, akinek a legutóbbi filmjét a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják.

Mohammad Rasoulof iráni filmrendező fotó ARP.jpg
Mohammad Raszulov iráni filmrendező. Fotó: Arp Sélection

A rendezőt, aki több nemzetközi filmfesztiválon nyert már díjat, ostorozásra, pénzbírságra és vagyonelkobzásra is ítélték – adta hírül Babak Paknia, a művészt képviselő jogász az X közösségi portálon. Az ítéletről a hivatalos iráni média nem számolt be. Az ügyvéd közölte: a bíróság nyolcévi börtönt szabott ki, ebből öt év letöltendőt, az ítélet ellen fellebbeztek.

A május 14-én kezdődő 77. cannes-i filmfesztiválon Mohammad Raszulov új filmje, a The seed of the sacred fig (A szent füge magja) is szerepel. Babak Paknia április 30-án azt mondta, hogy

az iráni hatóságok bekérették a film készítőit, és nyomást gyakoroltak rájuk, hogy vonassák vissza a filmet a nemzetközi versenyprogramból.

Az ötvenkét éves rendezőt 2022 júliusában vették őrizetbe, miután bátorította a tüntetéseket, amelyeket egy lakóház összeomlása után tartottak. A szerencsétlenségben több mint negyvenen haltak meg. A tragédia után iráni filmesek nyílt levélben szólították fel a biztonsági erőket, hogy tegyék le a fegyvert „a vezetők korrupciója és alkalmatlansága miatti nemzeti felháborodás előtt”. 

Raszulov 2020-ban Nincs gonosz című filmjéért kapott Arany Medve díjat a berlini filmfesztiválon.