Az 1780-as években épült ház a város első emeletes magánépülete volt.

Bontják a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton múzeum tetőzetét, ezzel pedig elkezdődött a 18. századi műemléképület felújítása. A tervek szerint egy év múlva a mai kornak megfelelő modern technikai felszereltséggel rendelkezik majd az ingatlan.

Még idén szeretnék kicserélni a tetőzetet, az épület homlokzatát és a külső falainak restaurálását is elvégeznék télig, hogy a fagyos hónapokban a belső terekben folytathassák a munkát.

Az 1780-as években épült ház a város első emeletes magánépülete volt, és mivel 1820-ban középületté vált, ez a legrégebb óta létező emeletes középület Gyergyószéken.

A tervek szerint emeleti kiállítótermekben, megfelelő mikroklímában
állítják ki az értékes tárgyakat, a földszint átalakulásával pedig a
szakemberek által használható munkaterületek növekednek. Így
kialakíthatnak egy múzeumpedagógiai termet, ahol egy osztálynyi gyereket
tudnak foglalkoztatni. A látogatókat is modern előtér, recepció fogadja
majd.

Egy közel 250 éves épületnél könnyen előfordulhat, hogy a padló vagy a kémények bontása, vakolat eltávolítása során olyan meglepetésekre bukkannak a munkások, amelyek a régészeknek, építészeknek külön munkát adhatnak. Ezeknek a szakszerű feltárása, megmentése miatt egyes munkafázisok késhetnek.

Csergő Tibor múzeumigazgató elmondta: minden olyan információ, ami a felújítás során napvilágra kerül az épületben, az Gyergyószentmiklós történetének gazdagításához biztosíthat fontos, eddig nem ismert adalékokat. A múzeum felújítása most csak a régi épületrészt érinti, de pályázatot nyújtottak be az 1970-es években épült szárny rendbetételére is, a továbbiakban pedig bővítenék is az intézményt.

A teljes cikk a székelyhon.ro oldalon olvasható.