Végéhez közeledik a Gemenc Zrt. millenniumi pavilonjának megújítása, amely a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos vidéki helyszíne lehet.

Az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Albrecht és örököse, Frigyes főherceg által építtetett, egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilon 1894-ben Lembergben – a mai Lvivben – készült, 1896-ben Budapestre, majd egy évvel később Szekszárdra került.

Az impozáns, vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület stílusa ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit.

Az egyedülálló műemlék Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os millenniumi kiállításon. Az „Ezredéves” rendezvénysorozat 250 pavilonjából ma már talán ez az egyetlen fennmaradt épület, így történeti, ipar- és kultúrtörténeti értéke is jelentős.

1971-ben a budapesti vadászati világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, az épület sokáig üresen állt. A pavilont utoljára 2002-ben újították fel az Élet az ártéren című kiállítás számára, majd az épületet tavaly áthelyezték a népszerű pörbölyi Ökoturisztikai Központba.

Az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján megrendezendő, 2021-es világkiállítás fontos célja többek között a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, a társadalom számára méltó módon történő közvetítése. A vidéki események között fontos szerepet kap a felújított pavilon is, amely vadászati-kulturális kiállítóhelyként működik majd, interaktív módon bemutatva a világhírű gemenci gímszarvas életciklusát. A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvastrófea-bemutató is lesz.

A kiállítóhely a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként hosszú távon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálást és ismeretterjesztő munkát.

A pavilon történetével a február 13-án kezdődő FEHOVA kiállítás látogatói is megismerkedhetnek az erdőgazdaság standjánál.

Nyitókép: a pavilon, fotó: Csontos Péter