A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése. A hatmilliárd forintos beruházással a komáromi erődrendszer egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Felújították az erődépületet és környezetét

A több mint két évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét teljes körűen felújították és bővítették egy új, több funkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is. A meglévő épület nettó alapterülete több mint 7000 m2-re növekedett.

Az épületben a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talál majd otthonra, az antikvitás korától egészen a reneszánszig.

A helyreállított laktanya is kiállítótérként funkcionál

Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között Verrocchiónak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát. De lesznek itt még középkori, valamint reneszánsz síremlékek, vagy a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolata.

„Kétségtelenül az ország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye volt a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tárolt gipszmásolati kollekció, amely a XX. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassák be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült. Ez a probléma oldódik meg a mostani fejlesztéssel, a gyűjtemény legjelentősebb része – a szükséges restaurátori munkák elvégzését követően – a kibővített komáromi Csillagerődbe kerül, egy kisebb kollekció pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) kap majd helyet” – emelte ki Baán László.

A munkálatok befejezését követően elkezdődhet a nagy méretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd korszerű, interaktív múzeumi körülmények között. Igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat jövő év tavaszától.

A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja. Az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni. Megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt.

Egyik fontos eleme, a Csillagerőd 1850 és 1871 között épült, a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta. A második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként hasznosította a helyiségeit.

Forrás és fotók: Liget Budapest