A Sóstógyógyfürdőn lévő, 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum még soha gazdálkodhatott ekkora fejlesztési forrásból.

A meglévő épület átalakításával egy új látogatóközpontot hoztak létre, amelyben helyet kapott az új kiállítóterem és a múzeumshop.

A múzeumfaluban lévő szabadtéri színpad ülősorokat kapott, kiépült a színpad mobil rendszereihez szükséges infrastruktúra. Többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kisebb tájegységéről a múzeumfaluba telepített épületeinél kicserélték a tetőfedést, megerősítették szerkezetüket és felújították homlokzatukat.

Megújultak a sétányok és a parkolók, térvilágítást építettek ki, rendezték a közműhálózatokat, informatikai eszközöket és bútorokat, műtárgymásolatokat és viseletrekonstrukciókat vásárolnak, valamint kisfilm készül a múzeumfalu portáiról.

A Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

Fotók: MTI/ Czeglédi Zsolt