A most átadott 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig. A múzeum ún. Barokk (városligeti) szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek. A most megnyílt, az épület II. emeletén található állandó kiállításon a látogató átfogó képet kaphat a 18. század festészetéről.

A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat.

A tárlat első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag. Az egység címe: Spanyolország művészete a 18–19. században – Francisco de Goya, itt látható többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, Korsós lány és Bermudezné portréja című alkotása. A terem második felében a francia rokokó anyag legszebb darabjait mutatják be. Az egység címe: Kellem, szellem, jellem – A francia festészet a 18. században, itt mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásaival találkozhat a közönség.

A következő kiállítási egység első része a Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig címet viseli, ahol többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron művei láthatók. A terem második részében pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújtanak bepillantást. Az egység címe: A rokokótól a realizmusig – A 18. századi itáliai festészet irányzatai, itt látható Giuseppe Maria Crespi: Parasztcsalád, Giuseppe Ghezzi: Pygmalion, Fra Vittore Ghislandi: Fiatal festő portréja című alkotása is.

A tárlat következő egységében a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményből nyújt válogatást a múzeum. Az egység címe: Tiepolo Velencéje – A velencei settecento művészete. Ebben az egységben a legfontosabb művek Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család, Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festményei. A terem második fele, egyben a kiállítás utolsó egysége a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép-gyűjteményből nyújt válogatást, ez az egység az Európai tájak és városok a 18. században címet viseli. Ebben a kiállításrészben Bernardo Bellotto: Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto: Zsilip Dolónál a legfontosabb művek.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is.

Nyitókép: Goya: Korsós lány (részlet), olaj, vászon, 68×50,5 cm. Forrás: Szépművészeti Múzeum