A Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság közös felújítási programja során idén már renoválták többek között Szerb Antal síremlékét, valamint Kisfaludy Sándor sírját is – olvasható a közleményben.

„A nemzeti sírkert felújítási tervénél minden esetben figyelembe vesszük az évfordulókat. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy méltó állapotban tartsuk azoknak a nagyjainknak a sírhelyét, akik a magyar nemzet számára maradandót alkottak. Ez nemcsak feladatunk, de erkölcsi kötelességünk is” – mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.

A 180 éve született és 110 éve elhunyt Jánosi Gusztáv püspök, műfordító 1899-től a Kisfaludy Társaság tagja volt. Írói pályáját versekkel kezdte, majd Arany János tanácsára műfordítói tevékenységre tért át. Ő fordította többek között Milton Az elveszett paradicsom című epikus költeményét. Balatonkenesén található síremlékét a teljes pusztulástól mentette meg a Nemzeti Örökség Intézete. A mintegy 7 millió forintos beruházásból az életveszélyesen megdőlt obeliszk statikai megerősítése mellett a teljes síremléket is felújította a NÖRI.

A 175 éve született Forster Gyula jogi és művészeti szakíróként igen sokoldalú történészi és művészeti tevékenységet végzett, elhivatottan dolgozott a műemlékvédelem területén, ezért a NÖRI számára kiemelten fontos volt, hogy Esztergomban található sírja méltó emlékhelye legyen. A síremlék alapvetően jó állapotban volt, így a felújítás során tisztítására és a feliratok aranyozására került sor.

A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együttműködve minden évben összeállítja éves felújítási tervét. Ennek részeként 2021 során mintegy 30 nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újít meg, mintegy 75 millió forint értékben, a kormány támogatásával. A program során újult meg idén többek között Szerb Antal és Feszl Frigyes síremléke, valamint Kisfaludy Sándor sírja is.

Nyitókép: Szerb Antal síremléke. Forrás: Wikipédia