fbpx

Megvannak a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei

Kategóriánként öt alkotást és alkotót jelölt az előzsűri a Magyar Mozgókép Díjakra.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a Hab, az Így vagy tökéletes és a Hasadék versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Horvát Lili, Herendi Gábor, Dombrovszky Linda, Felméri Cecília és Nagy Dénes a legjobb rendező díj öt nevezettje. Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. Ebben a kategóriában Felméri Cecília  (Spirál), Lakos Nóra (HAB), Krasznahorkai Balázs (Hasadék), Nagy Dénes (Természetes fény) és Varsics Péter, az Így vagy tökéletes rendezője között dől majd el a díj sorsa. 

Kerekes Vicát, Stork Natasát, Gubás Gabit, Béres Mártát és Hámori Ildikót jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Gáspár Tibor, Fekete Ernő, Molnár Áron, Molnár Levente és Bán János közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A legjobb tévéfilm öt jelöltje a Pilátus és Don Juan kopaszodik – mindkettőt Dombrovszky Linda rendezte –Madarász Isti Ecc-Pecc című munkájaCseke Péter Csoportterápia című alkotása és a Pacsirta, Paczolay Béla rendezésében.

A legjobb tévéfilmsorozat díját is kiosztják, bár ebben a kategóriában csak három jelölt volt: A martfűi rém, A mi kis falunk és a Doktor Balaton.

A legjobb mellékszereplőnek járó díj öt jelöltje Györgyi Anna (Pilátus), Hegedűs D. Géza (Pesti Balhé), Thuróczy Szabolcs (Így vagy tökéletes), Sodró Eliza (Anja) és Cserhalmi György (Rododendron).

Az operatőrök között Szatmári Pétert (Toxikoma), Hartung Dávidot (Pilátus), Nagy Andrást (Post mortem), Dobóczi Balázst (Rododendron) és Réder Györgyöt (Spirál) nominálták a díjra. A legjobb forgatókönyvíró elismerésért Csurgó Csaba (Így vagy tökéletes), Horvát Lili (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Kocsis Ágnes (Éden), Nagy Dénes (Természetes fény), valamint Bárány Márton és Gergely Dorka (Toxikoma) versenyez majd.

Toxikoma

A kisjátékfilmek között az Ezerkilencszáztizenkilenc (Bozsogi János), az Anja (Baranyi Gábor Benő), a Defekt (Gál Sándor), a Zuniverzum (Oláh Kata) és A taxis (Béres László) kapott jelölést a Magyar Mozgókép Díjra. Az animációs filmek között az öt jelölt aVilágzabáló és visszaállító (Cakó Ferenc), Pá kis panelom! (Darabos Éva), Az utolsó mese (Búzási Gyopár Orsolya)a Még emlékszem (Chilton Flóra) és a Moholymotion (Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili, Mákó Borbála)

Az egész estés dokumentumfilmek versenyébe a Ma is meghaltam százszor (Géczy Dávid, Janovics Zoltán), A mi Kodályunk (Petrovics Eszter),Vadlovak – Hortobágyi mese (Török Zoltán), a Mesék a zárkából (Visky Ábel) és a Kövek (Dobray György) jutott be, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában a Népirtás Pozsonyligetfalun (Udvardy Zoltán, Géczy Dávid), a Megbélyegzetten – 1968 (Varga Ágota), Az idegek játéka (Sopsits Árpád), a Trónfosztott királyság (Borbás Barnabás, Réti László) és a Vád nélkül (Kisfaludy András) az öt jelölt.

Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án az első Magyar Mozgóképfesztiválon kerül sor Balatonfüreden.

Nyitókép: Kerekes Vica a Hab egyik jelenetében.

A rovat további cikkei