Trianon – egy magyar táncelégia címen mutatja be a PB2 Company legújabb kortárs produkcióját a Nemzeti Táncszínházban 2024. június 9-én. Az összművészeti elemekkel gazdagított táncelőadás egy háromgenerációs erdélyi magyar család történetén keresztül dolgozza fel a trianoni eseményeket.

Táncművészek több generációját láthatjuk az előadáson. Fotó: Rajnai Richárd
Táncművészek több generációját láthatjuk az előadáson. Fotó: Rajnai Richárd

Vincze Balázsban, a PB2 Company vezetőjében merült fel a téma ötlete, és ő kérte fel a rendezésre és a koreográfia elkészítésére Szabó Mártont, a Pécsi Balett magántáncosát, a Pécsi Művészeti Gimnázium táncművészeti képzés szakmai vezetőjét.

Az előadás tervezésekor Szabó Márton rendező-koreográfus a történelmi tényekre alapozta koncepcióját, személyes történeteket kutatott fel. Így talált rá többek között egy rövidfilmre is, amely olyan családokról készült, akik a trianoni döntéseket követően menekültek Magyarországra, és itt hónapokig vagonokban laktak.

A Trianon – egy magyar táncelégia című előadás a tánc és a költészet nyelvén elbeszélt fiktív családi dráma, mely a megrendülés közös érzelmi élményét, az elszakítottság okozta válságot, konfliktusokat, áldozatokat, félelmet és menekülést dolgozza fel. „Nem egy lehatárolt idejű drámai eseményt, hanem egy évtizedes előzményekkel és évszázados utóhatással bíró történelmi folyamatot, egy elementáris erőt, ami szétszakította a család egységét, békéjét”  – mondta Szabó Márton a darab pécsi bemutatója után.

A Vincze Balázs által vezetett PB2 Company kortárs, aktuális társadalmi problémákra reagáló témáival, a bevált táncművészeti irányzatokon túlmutató koreográfiáival keresi a helyét a hazai táncéletben. A változó összetételben működő társulat a Pécsi Balettért Alapítvány együttese, amely arra törekszik, hogy a Pécsi Balett nyitott, saját elképzelésekkel rendelkező, professzionális táncművészeinek biztosítson lehetőséget a kísérletezésre és kiteljesedésre.

A produkcióban a Pécsi Balett professzionális táncosai mellett a gimnázium növendékei is részt vesznek. Az összművészeti jelleget erősíti, hogy a művészeti gimnázium festő szakos diákjai készítették a díszlet egyes elemeit, Németh János színművész pedig Ady és Babits verseit szavalja el felvételről a cselekmény két pontján.