Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten nekik szóló programmal a Ráth-villában. A Culture Helps elnevezésű projekt pályázatának egyetlen magyar nyerteseként az ukrán menekülteknek szóló családi napon A mi szecessziónk című kiállítás műtárgyaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd az ehhez kapcsolódó kreatív műhelymunka során családias légkörben segíti a múzeum az új közösségbe való beilleszkedést.

A projekt az ukrán Insha Osvita és a német zusa nevű szervezet együttműködésében az Európai Unió területén biztosítja a kultúra segítségével történő integrációt az Ukrajnából elmenekült családok számára. A budapesti Ráth-villában elsősorban a századforduló híres családjaival, életmódjukkal és az akkori tárgykultúrával ismerkedhetnek az ukrán családok különböző kézműves technikák segítségével.

A program során például olyan női alkotókat is bemutatnak, akik a századforduló meghatározó szövőműhelyében dolgoztak, ezzel pedig a korabeli nők életének kihívásairól és a gyereknevelés nehézségeiről is szó esik. Emellett lehetőség nyílik a régi tárgyak összehasonlítására a mai tárgykultúrával, a pedagógusok pedig beszélgetést kezdeményeznek a jelenlegi környezetünkről.

SZZ_1386.jpg
Fotó: Iparművészeti Múzeum

Ez a kötetlenebb tanulási mód javíthatja a figyelem fókuszálását és a koncentrálást, valamint fejleszti a valós interakciót. A projekt az esélyegyenlőség, az egyenlő hozzáférés, a befogadás és a méltányosság előmozdítására törekszik a művészeti technikák, kreatív tevékenységek bevonásával, ugyanakkor igyekszik fejleszteni a szociális készségeket és a gyerekek önbizalmát is. Májusban a program tovább folytatódik a Ráth-villában.