A Hajógyár és az A38 Hajó Zene × Látvány című eseménysorozata arra vállalkozik, hogy a modern magyar zenei szcéna legnépszerűbb előadóit vizuális művészekkel, divattervezőkkel kösse össze. A fúzióhoz minden alkalommal újabb közös pontokat keresnek a két művészeti ág között.

Az április 12-i, Szigeti Zsófi, alias Solére által vezetett esten a Wavy Budapest Kollektíva klasszikus hiphopütemei és egy igazán vagány divattervező, Kerényi Virág vakmerő ruhái és táskái találkoztak a színpadon. Kerényi márkáját elsősorban a gazdag díszítés, a változatos anyagok és színek jellemzik, világát kristályok, hímzések, csipkék, állat- és virágminták, játékos és merész kiegészítők népesítik be. A feltűnő vagy bátor darabok ez alkalommal sem hiányoztak a színpadról.

Az esten negyven ruhadarabot mutattak be. Egy-egy Kerényi-show után az a benyomása támad az embernek, hogy mozgó képzőművészeti alkotást látott, nem pedig divatbemutatót. Erre maga a tervező is ráerősít, amikor arról beszél, hogy munka közben leginkább látványban gondolkodik, a fő ihletői filmek és képzőművészeti alkotások. Ám ez nem jelenti azt, hogy a kreációit ne lehetne utcára viselni, csak jól kell a különböző darabokat összekombinálni. Az innováció és a kísérletezés mellett azt is fontosnak tartja, hogy akinek ruhát tervez, jól érezze magát benne.

És ha már a kísérletezésnél, impulzusoknál tartunk, a Wavy Budapest Kollektíva mostanában éppen összművészeti jellegű munkákkal kísérletezik. A klasszikus hiphop, a garage és a house egyvelegéből az est folyamán is ízelítőt kaptunk. A főként angol szövegekkel dolgozó csapatnak rapperek, zenészek, dj-k, grafikus dizájnerek és fotósok is tagjai, vagyis esetükben valóban igazi összművészeti kollaborációról van szó.

Az állandó keresés, a megtalált és megszeretett dolgok minőségi vegyítése, keverése jellemzi őket. Emiatt nem meglepő, hogy távol áll tőlük a zenei kategorizálás, és hogy nem szeretnék magukat felcímkézni. Fő céljuk zeneileg inspirálni, motiválni és legfőképpen szórakoztatni. Nagy elismerésnek érzik, hogy zenei tapogatózásuknak, keresgélésüknek nemcsak a stúdióban, hanem közönség előtt is helye lehet.

Fotók: Bajcsi Dávid