Új állatmeséket várnak attól az irodalmi pályázattól, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Írószövetség közösen írt ki.

Akhum, a leopárd is lehet mesehős. Fotó: Kovács Tamás / MTI
Akhum, a leopárd is lehet mesehős. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Tollak és Tappancsok című meseíró pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyek megfelelnek a mese műfaji követelményeinek, terjedelmük szóközök nélkül minimum 12 ezer, maximum 35 ezer leütés, foglalkoznak a mai kor gyermekeit érdeklő kérdésekkel, természetszeretetre és együttérzésre ösztönöznek, feldolgozhatnak történelmi eseményt is. Az sem árt, ha sokrétűen alkalmazzák  a humor eszközrendszerét.

A pályázat nyertese 500 ezer forintot, a második helyezett 300 ezer forintot, a harmadik helyezett pedig 150 ezer forintot vihet haza. Természetesen mindhárom mű megjelenik a gyűjteményes mesekönyvben, amelynek kiadásáról a Fővárosi Állat- és Növénykert gondoskodik. A különdíjasok éves állatkerti bérletet kapnak, és az ő írásaik is megjelennek az új mesegyűjteményben.

A pályázatra olyan alkotók jelentkezését várják, akik valamelyik írószervezet – Magyar Írószövetség, Fiatal Írók Szövetsége, Szépírók Társasága, Magyar PEN Club, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Erdélyi Magyar Írók Ligája – tagjai.

Minden szerző egy művel pályázhat. A pályázóktól korábban nyomtatásban, internetes felületen még nem publikált műveket várnak. A pályázat beadási határideje augusztus elseje, a nevezés ingyenes. A meséket egy szakértőkből álló zsűri bírálja el. Az eredményhirdetésre, illetve a díjak átadására várhatóan szeptember 6-án kerül sor.