Mielőtt címmel a napokban jelenik meg Trokán Nóra első fotóalbuma, amelyben közel kétszáz fotón keresztül enged betekintést a kulisszák mögé, és mutatja be színész és színésznő kollégáit előadáskezdések előtt, szerepeikre készülve. A fekete-fehér művészi felvételek a budapesti és a vidéki színházi szakma legintimebb pillanatait villantják fel, amelynek során a színészből az aznap este alakított karakter lesz.

Trokán Nóra 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Forgács Péter, Hegedűs D. Géza és Marton László osztályában. A diplomázást követő években a kecskeméti Katona József Színház társulati tagja volt, majd 2013-tól szabadúszóként számos budapesti és vidéki előadásban volt látható. A Junior Príma díjjal elismert színésznő szerepelt egyebek mellett a Kút, a Lajkó – cigány az űrben és az Így vagy tökéletes című filmekben, valamint az Egynyári kaland és A tanár sikersorozatokban is.

Színészi munkái mellett gyerekkora óta érdeklődik a fotóművészet iránt, kollégáit is évek óta fotózza. Készített társulati képeket a budapesti Katona József Színház művészeiről, valamint láthatók voltak címlapfotói pályatársairól a Nők Lapjában is.

Trokán Nóra

A Mielőtt című könyv gondos válogatás több év felvételeiből: az angol Nemzeti Színház egy albuma sarkallta Trokán Nórát arra, hogy komolyabban foglalkozzon azzal az egy órával, ami a színésszel történik a színházba érkezés és a színpadra lépés között. Ezek azok az intim pillanatok, amelyek a közönség előtt láthatatlanok: amikor egy hétköznapi helyzetből, apából, szerelmes nőből, gyászoló emberből egy óra alatt válik a színész az aznap este általa alakított megcsalt férfivá, apácává vagy akár hősszerelmes emberré.

„Mindig is érdekelt, mi történik a színészben, amíg eljut a portától a színpadig.

Nem sok idő, de van, hogy egy világnyi a különbség.

Milyen a legtragikusabb napodon a legfelhőtlenebb vígjátékban játszani vagy épp életed legboldogabb napján a legsötétebb tragédiában?” – vall a bevezetőben a gyűjtemény inspirációjáról Trokán Nóra.

A Mielőtt közel kétszáz, válogatott fekete-fehér képet tartalmaz, mások mellett a Budapesti Operettszínház, a fővárosi Katona József Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Pintér Béla Társulat, a Vígszínház, valamint a kecskeméti Katona József Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeiről.

Elek Ferenc

Az albumban szereplő képek közül negyven fotóból november 25-én a Godot Kortárs Művészeti Intézetben kiállítás nyílik. Mindegyik képből egyetlen nyomat készül, amelyeket a kiállítás kéthetes időtartama alatt, december 5-ig meg lehet tekinteni és meg is lehet vásárolni.

A könyv a KMH Group gondozásában jelenik meg, tervezte és szerkesztette Lengyel Zita, a felelős kiadó Pusztai Ferenc.

Fotó: Trokán Nóra