A Magyar Divat & Design Ügynökség a világszerte elismert Rossana Orlandi együttműködésével indította el a design LAB programot 2023 áprilisában. A program keretében öt gyártó és tervező páros valósított meg közösen termékfejlesztési projekteket. A közönség először a Milan Design Week keretében szervezett kiállításon, a Triennale Múzeumban tekintheti meg a termékeket április 15. és 21. között.

Abodi Dóra Magyar mondabeli lények címet viselő kollekciója
Abodi Dóra Magyar mondabeli lények címet viselő kollekciója

Az MDDÜ 2020-ban azzal a céllal indította el az első design LAB programot, hogy ösztönözze a kollaborációk létrejöttét a kreatívipar szereplői között. Az inkubációs program évről évre eredményesen köti össze a gyártókat és tervezőket, akik a közös munka során kiváló minőségű, szériában gyártható és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő termékeket hoznak létre.

A hazai gyártók és tervezők most először dolgozhattak együtt egy nemzetközi mentorral a termékfejlesztési folyamat során. Rossana Orlandi a program kurátoraként a projekttervek kiválasztásától az utolsó lépésekig részt vett a design LAB megvalósításában. Több évtizedes nemzetközi tapasztalata, jártassága a divat, design és kortárs művészetek területén, valamint a magyar kulturális örökség iránti érdeklődése is hozzájárult ahhoz, hogy a hagyományokat és a modern technológiákat innovatívan ösztönző termékek jöttek létre. Milánói galériájából már számos kortárs művész karrierje robbant be, ő fedezte fel többek között a mára világhírű Jaime Hayónt, akit az amerikai Time Magazine korunk száz legjelentősebb alkotója közé sorolt.

„Több mint egy éve dolgozunk együtt Rossana Orlandival annak érdekében, hogy a magyar kreativitást a nemzetközi közönség számára is teljes valójában megmutassuk. A nemzetközi szakvásárok, kiállítások lehetőséget kínálnak az exportfejlesztésre, eladásösztönző funkcióval is bírnak. Az, hogy a design LAB curated by Rossana Orlandi program termékei elsőként a Milan Design Week-en, egy önálló kiállítás keretében lesznek megtekinthetőek, széles körű láthatóságot biztosít a kiállítóknak a nemzetközi színtéren, amely hozzájárul versenyképességük növeléséhez” – mondta Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója.

A program keretében öt projekt valósult meg. A termékek között találunk többek között játékos geometriai kísérletből született bútorcsaládot (Átló, Barlang Műhely Kft., studio komok), Mátyás-templom ihlette kinetikus mozgású csillárt (Bloomaire, Lumoconcept Kft. és Alchhabi Diána) valamint tűzben edzett, egyedi fejlesztésű mázzal színezett isteneket és lényeket (Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra).

Az MDDÜ stratégiai célkitűzéseivel összefüggésben, az ügynökség április 15. és 21. között a Triennale Múzeumban megtekinthető kiállításán az elkészült design LAB termékek bemutatása kerül a középpontba a Milan Design Week keretében.