Minden, ami szem-szájnak ingere a Magyarok Nagy Asztalán

Egyéb

A Magyarok Nagy Asztala rendezvénysorozat célja a magyar gasztronómia hagyományainak és kultúrájának átfogó és hiteles bemutatása a történeti és gasztronómiai írások felhasználásával, az étkezés kultúrájának, az ételkészítés művészetének bemutatása a honfoglalástól napjainkig. Fontosnak tartják továbbá a gasztronómiához kapcsolódó technikai fejlődés történetének bemutatását a történelmi korokon keresztül, a hazánkban élő kisebbségi kultúrák gasztronómiai szokásainak újrafelfedezését.

 
A rendezvény ünnepélyes megnyitójára július 4-én, 13 órakor kerül sor, az Oroszlános udvarban. A Máltai Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel együtt ekkor nyitja meg a karitatív konyhát. Egy étel megvásárlásával az adományozók nélkülöző gyermekeket támogathatnak a helyszínen.
 
A látogatóknak lehetőségük lesz - erre az alkalomra szóló jegy megvásárlásával - a 80 méter hosszú Magyarok Nagy Asztalánál reneszánsz étkek megkóstolására, amelyhez korabeli zene, zászlóforgatók és tűzfújók bemutatója is társul. Az étlapon ínycsiklandó étkek szerepelnek: makkon pendült malacfi kemencében izzasztva, éles borssal visegrádi szarvasderék borba fojtva áfonyás sásával, szitavi kácsacombok csomboros káposztával, üstönyös kappan éltető búzával és erdei gombával, parázson sült diós dorong, valamint tyikmonyos pogácsa perkelt káposztával. A reneszánsz vacsorára két alkalommal kerül sor, július 4-én és július 5-én este hét órakor az Oroszlános udvarban.
 
A fesztivált szakmai programok, híres emberek főzőshow-ja, látványkonyhák bemutatói színesítik. A korabeli öltözékek, kézművesek, zenei programok, táncbemutatók, színházi előadások mind egy-egy időszak hangulatát idézik.