Nagyszabású, ingyenes kulturális fesztivál várja a családokat 2024. május 11-én, szombaton Fóton. A HangFeszt programjában szerepel Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Shu Hui Bao operaénekes, a Szent Efrém Férfikar, valamint Fábián Zoltán zeneszerző.

A Szent Efrém Férfikar. Fotó: Orbán Domonkos
A Szent Efrém Férfikar. Fotó: Orbán Domonkos

A tavalyi siker után idén május 11-én, szombaton ismét megrendezik a HangFesztet Fóton, amely a hagyomány, a család, a kultúra hármasára épül, de ezen belül a szervezők legfontosabb célja a magyar kultúra megőrzése és a tudás átadása a zene főszereplésével. Az egyházon, a népzenén, a klasszikus zenén és kézműveseken keresztül ismertetik meg a magyar kultúrát a látogatókkal.

A HangFeszt küldetése, hogy a családokat a kézműves foglalkozásokon – nemezelés, tűzzománckészítés, kovácsolás –, népi játékokon keresztül, a népzene segítségével kalauzolja a templomba, a komolyzene és az egyházzene világába. Ám a fesztiválon nem rétegzenét, hanem a nagyközönség számára élvezhető és befogadható hangzásvilágot teremtenek.

„A mai rohanó világban szeretnénk egy olyan szigetet létrehozni, ahol a zene, a néphagyomány és a kézműves foglalkozások által a gyermekek és a felnőttek is ráébredhetnek a klasszikus értékek fontosságára. Népi hangszereket ismerhetnek meg; bevonjuk a programunkba a tárogatóst, a tekerőlantost, hogy a gyerekekkel együtt zenéljenek, akik így közvetlen közelből tapasztalhatják meg a zenei élményt. Az ovisok, iskolások nem a technikai eszközöket fogják nyomkodni, hanem hagyományos népi játékokkal játszhatnak, kézműveskedhetnek, és amit készítenek, haza is vihetik. Hiszem, hogy ha egy gyermek a saját két kezével készít valamit, jobban fogja értékelni azt. Az ilyen programok nagy hatással lehetnek a legkisebbek jövőjére, a HangFeszten szerzett élményekkel, tudással később felnőttként jobban tudják támogatni a magyar kultúra megőrzését, sőt, akár szerepet is vállalhatnak benne” – mondja Stilling Ferenc, a HangFeszt főszervezője.

A kultúra, a zene, a hangok mindig körülvesznek bennünket, sokszor annyira természetesen, hogy nem is tudatosul bennünk igazán. A hang az életünk mindennapi része, a látás után a hallás a legfontosabb érzékelésünk. A szervezők szándéka, hogy hangszerek és zeneművek által jobban megismerjük a hangok keletkezését. A HangFeszten színvonalas koncertek várják a látogatókat, amelyeket akár együtt is hallgathatnak a családok az építészeti remekműnek számító fóti templomban, amelynek orgonáján Liszt Ferenc is játszott.

„Tavaly ősszel rendeztük az első HangFesztet hagyományteremtő szándékkal, és bár akkor az időjárás nem kedvezett, igen szép számmal vonzotta az érdeklődőket többek között a Talamba ütőegyüttes, Balázs János zongoraművész és Agócs Gergely népzenész. Bízunk benne, hogy az égiek ezúttal kegyesek lesznek hozzánk, és még több ember számára tudunk értékes kikapcsolódást nyújtani. Ezúttal a Szent Efrém Férfikar, a Bokros Trió, a Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, Farkas Gábor zongoraművész és Shu Hui Bao operaénekes, Fábián Zoltán zeneszerző és Boros Emese énekművész várja a közönséget” – ismertette Stilling Ferenc.

A zenei programok mellett idén a pódiumbeszélgetésekre is hangsúlyt fektetnek a szervezők. Hámori Attila és Bedő Imre Az élet igazi értékeiről folytat eszmecserét, de lesz hang- és zenetörténeti előadás ritka távol-keleti hangszerek bemutatásával, valamint beszélgetés a hazai zenészek jövőképéről.

A részletes program itt olvasható.