Minden idők legnagyobb tengeri kincse lehet Maine partjainál

Kultpol

A hajót egy német tengeralattjáró süllyesztette el Cape Codnál 1942-ben. Greg Brooks a Sub Sea Research részéről elárulta: a roncs a Maine állambeli Gorhamtól 80 méterre, 210 méter mélyen található. Ha a hír igaz, és a tengerfenékre leküldött vízalatti kamera képei nem tévednek, akkor ott rejtőzhet minden idők legértékesebb kincse, amelyet valaha a tenger mélyén találtak.
 
A mentési munkálatoknak februárban, de legkésőbb márciusban meg kell kezdődniük ? magyarázta Brooks. A kincsvadász tájékoztatása szerint a Port Nicholson Új-Skóciából New Yorkba tartott 71 tonna platinával a fedélzetén, amikor torpedó érte. A platinát a Szovjetunió ? ahonnan a világ platinafém-termelésének közel fele származik ? szánta fizetségül az Egyesült Államoknak.
Az egyik szövetségi kerületi bíróság döntése értelmében Brooksot illeti meg a kincs ? már ha azt sikerül felszínre hozni. "Talán veszek belőle egy szigetet a Karibi-tengeren" ? osztotta meg terveit a férfi. A Boston Globe értesülése szerint több hónapig tarthat magának a hajónak a lokalizálása, mivel akár 24 kilométerre is lehet attól a ponttól, ahol hetven éve elsüllyedt.
 
Brooks nem ma kezdte a szakmát: közel két évtizede kutat hajóroncsok után, eddigi legnagyobb fogása egy kalózhajó volt Puerto Rico közelében.