fbpx

„Minden tetőről látni a napot” – Zenés versösszeállítás a költészet napjára

Vannak népszerű és közismert versmegzenésítések, a Bóbitát bizonyára a legtöbb gyerek kívülről fújja. Születésnapjára József Attila és más költők verseinek izgalmas zenés feldolgozásait gyűjtöttük össze.

„Tiszta szívvel betörök” – KEX együttes

Baksa-Soós János hatvanas évek végén alakult formációja progresszív zenéjével és performatív előadásaival hamar a közönség kedvence lett, ám a rendszer ízlésébe nem fértek bele, a lehetőségeik szűkösek voltak. Alapító frontemberük 1971-es emigrálásával meg is szűnt a sok művészt megihlető formáció. Több József Attila-verset is megzenésítettek, többek között a Tiszta szívvel címűt.

„Én egész népemet fogom”

A Kaláka együttes rengeteg verslemezzel büszkélkedhet, Kosztolányitól Kányádi Sándoron át kortárs gyerekversek megzenésítéséig. Alább József Attila Születésnapomra című verse.

A tavaly fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Kaláka negyvenedik születésnapján számos más formáció gondolta újra a dalaikat, így a Születésnapomra másik változata is kínálja magát a Csík zenekar előadásában.

„Óh, én nem igy képzeltem el a rendet”

Az ötvenedik Kaláka-születésnapra megjelent egy lemez a „magyar underground” Kaláka-feldolgozásaiból, innen választottuk a Csaknekedkislány Levegőt! című dalát.

„Jó szeretőm megríkatni”

Hobo verses estek sorát hozta létre: magyar és külföldi költők verseit tolmácsolja József Attilától Faludy György Villon-átdolgozásain át Viszockij- költeményekig. Az Ülni, állni, ölni, halni című verset a Hobo Blues Band játszotta.

„Mintha szívem / szíved volna”

A Sebő-együttes Folkszimfóniájának egészét meghallgathatják online. Az 1979-ben megjelent verslemezen Csokonaitól Weöres Sándorig számos alkotó, köztük József Attila Tedd a kezed homlokomra című költeménye érhető el.

„S hány hét a világ?”

Válogatásunk legfájdalmasabb darabja az idén februárban 29 évesen elhunyt Siklósi Örs feldolgozása. A sokoldalú, tehetséges énekes a zenekara, az AWS mellett évek óta foglalkozott szólóprojektjével, melyben megzenésített versek is helyet kaptak. Talán az egyik legismertebb a József Attila Karóval jöttél című versére készült, amelyben egy népszerű popslágert vett alapul.

„Élni, hazudni, halni, adni”

Novák János egészen meglepő tangódallamra gondolta újra Ady Endre Biztató a szerelemhez című versét Cseh Tamás számára. A Gryllus kiadó Hangzó Helikon sorozatában egy egész lemezre való Ady-vers megzenésítése jelent meg az említett szerző-előadó páros feldolgozásában.

„Gyönyörűm, te segíts engem!”

Nagy László versei, bolgár és délszláv népdalfordításai először az 1970-es évek elején csendültek fel énekelt formában. Kiss Ferenc néhány éve – kiegészítve a korábbról ismert dallamokat – egész estés koncertet szerkesztett, amelyet az Etnofon Zenei Társulással, Novák Péter és Bognár Szilvia közreműködésével hallhatott a közönség a Pesti Vigadóban. A szórakoztató történetekkel tarkított örömzenélés itt hallható.

„Minden tetőről látni a napot”

Yonderboi a 2003-as, Egyenes labirintus című remixéhez Márkus Lászlótól Haumann Péterig számos kiváló művész vers- vagy prózatolmácsolását használta fel. Ennek különösen szép része, amikor Pilinszky János mondja el Aranykori töredék című versét.

„Siratni való inkább, mint merész”

Ha már Pilinszky Jánost emlegettük, igazán szép feldolgozás a versekkel gyakran foglalkozó Szabó Balázs bandájának Ne félj-megzenésítése.

„Csettegess, rigóm, járd a kerteket”

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum kezdeményezésére indult Csimborasszó-program kortárs költők verseinek megzenésítését tűzte ki célul. Olyan dalok szerepelnek repertoárjában, amelyek a magyar nyelvet helyesen, tisztán, élvezhető formában, játékosan közvetítik. Kányádi Sándor versét választottuk Szalóki Ági előadásában.

„Kik öleléseinkből lettek / meghiúsítják ölelésünk”

A kedvtelésből, szobai muzsikálásból született dalokból akkor lett lemez, amikor Gryllus Dániel meghallotta és kiadta a már említett Hangzó Helikon sorozatban. Heidl György írt zenét Lackfi János verseihez, és közös barátjuk, Lovasi András énekelte őket lemezre. Alább a Billentyűk című dalra kattinthatunk.

Nyitókép: Tavaszi Budapest. Fotó: Oláh Dániel, Unsplash

A rovat további cikkei