A most bejelentett 2020/21-es évad számos különlegességet ígér: fellép Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Philharmonia Orchestra és Esa-Pekka Salonen, a Mahler Chamber Orchestra és Daniele Gatti, a Bécsi Filharmonikusok és Daniel Harding, valamint Víkingur Ólafsson, ElīnaGaranča.

„Egy XXI. századi kulturális intézmény feladata, hogy a kor érzékeny és pontos lenyomata legyen, aktuális és időtálló egyszerre” – fogalmazott Káel Csaba. A Müpa vezérigazgatója a Kultúra.hu kérdésére hangsúlyozta: a minőségre koncentrálnak, és e tekintetben soha nem dőlhetnek hátra, mindig van feljebb.

Megjegyezte: két generáció nőtt fel a Müpa programjain az elmúlt tizenöt évben, a cél, hogy az újonnan érkező ifjaknak is megmutassák a művészet nyújtotta lehetőségeket. „Elképesztő kulturális, szellemi gazdagságban élünk, annyi minden van, amit eléjük kell tárnunk.” Káel Csaba kiemelte: korábban a világsztárok elsősorban saját produkciókkal érkeztek Budapestre, a Müpa viszont évek óta igyekszik erősíteni a nemzetközi és magyar kiválóságok együttműködéseit, segíteni kivételes produkciók létrejöttét.

Várdai István
Fotó: Csibi Szilvia

A 2020/21-es évadban 14 különböző bérlettel és a népszerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a 2020. március 14-én megnyitásának 15. évfordulóját ünneplő Müpa. Fellép Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Philharmonia Orchestra és Esa-Pekka Salonen, a Mahler Chamber Orchestra és Daniele Gatti, a Bécsi Filharmonikusok és Daniel Harding, Fischer Ádám, Víkingur Ólafsson, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, Elīna Garanča.

Az évad művésze 2020/21-ben a kiváló csellista, Várdai István, az évad együttese pedig a hazai táncművészeti szcéna legendás társulata, a 40 éves Győri Balett. Velekei László, a győri együttes művészeti vezetője a Kultúra.hu-nak elmondta: minden évben igyekszenek kicsit magasabbra tenni a mércét. „Hogy ősztől mi leszünk az évad együttese a Müpában, a lehető legkomolyabb visszajelzés a munkánk minőségét illetően.”

Győri Balett
Fotó: Csibi Szilvia

A Budapesti Tavaszi Fesztivált megnyitó GisL premierjük után az ősszel induló évadban két produkciót mutatnak be a Müpa színpadán. „A Győri Balett arculatát markánsan meghatározzák a cselekményes művek. Óvakodunk az erőltetett újragondolástól, a novemberi Bartók-estünk a klasszikus vonalat reprezentálja majd. Májusban Jamie Winchesterrel közös produkcióra készülünk, az előadás reményeink szerint nem csak táncszínházi-, hanem koncertélményt is nyújt majd.” Velekei László elmondta: jelenleg a jövő májusi előadás zenei világán dolgoznak. „Arra gondoltunk, hogy Jamie angol nyelvű dalszövegeiből rakunk össze egy történetet.”

Az évad művésze Várdai István csellóművész, aki úgy fogalmazott: „mindhárom koncert nagyon inspiráló és kicsit más oldalamat mutatja be. A Víkingur Ólafssonnal közös hangverseny éppen a születésnapomra esik” – jegyezte meg. A csellóművész a Kultúra.hu-nak elmondta: az izlandi zongoraművészt rendkívül kreatív előadónak tartja, külföldön több alkalommal dolgoztak együtt, Magyarországon első ízben nyílik erre lehetőségük.

Víkingur Ólafsson
Fotó: Ari Magg

„Jövő márciusban a Capella Savariával autentikus hangzásvilágot igyekszünk teremteni, speciális bélhúros hangszeren játszom majd, ami különlegesség, hogy a régi zenei művek mellett egy Arvo Pärt darabot is. Készítek egy átiratot Bach viola da gambára és csembalóra írt szonátájából csellóra, énekhangra és kamarazenekarra. A harmadik koncerten a Nemzeti Filharmonikusokkal lépek fel, a tervek szerint Elgar csellóversenyébe beillesztjük Wagner Trisztán és Izoldajának azon részleteit, amelyek megihlették Elgart.”

A 2020/21-es évadban sem csupán a bérletben elérhető komolyzenei csemegék várják a látogatókat, különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók és táncelőadások követik majd egymást: visszatér Budapestre a jazzlegenda, Branford Marsalis, fellép a Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, a Müpához ezer szállal kötődő orosz zongoravirtuóz, Gyenyisz Macujev pedig igazi csemegével érkezik: jazzt játszik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidakközéppontjában 2020-ban az Egyesült Királyság áll, a sokak által rajongva várt egész napos zenei maraton pedig 2021-ben Liszt és Berlioz műveinek bűvkörében telik majd.

Ha június, akkor Budapesti Wagner-napok 2021-ben is, A nibelung gyűrűjevel zárul a Müpa évada: a Fischer Ádám vezényelte Ring tetralógia mellett 2021-ben a Lohengrin bemutatója várja a közönséget.

New York 2020/21-ben is Budapestre költözik egy-egy estére a Metropolitan-közvetítéseknek köszönhetően, a Müpa három nagy sikerű irodalmi programsorozata – a Literárium, a Literárium Extra és a Vers-estek – pedig az új évadban olyan nagyszerű szerzők előtt tiszteleg, mint Térey János, Borbély Szilárd, Babits vagy Nemes Nagy Ágnes.

A Müpa két különböző, kimondottan a 10-14 éves korosztály igényeihez illeszkedő matinébérlettel lepi meg a kíváncsi kiskamaszokat, sőt, a gyermekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat a hét szinte minden napján.

Káel Csaba hozzátette: a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma évről évre nő; idén már több mint 22 000 tagot számlál.