Miniképek címmel kortárs művészek 20×20 centiméteres alkotásaiból látható kiállítás a Vízivárosi Galériában október 27-ig. A magyar festészet napja alkalmából Szabó Franciskát díjazta a MANK.

Szabó Franciska 20×20 centiméteres festményében az önarckép műfaján keresztül, sűrített narratívával jeleníti meg aktuális élethelyzetét. Az alkotó a mű kompozíciójában egy tükörbe néző szelfi keretében egyszerre festőként és édesanyaként jelenik meg.

Szabó Franciska (1988) a hazai kortárs fiatal művészgeneráció kiemelten aktív tagja. 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd 2018-ban a doktori iskolát is elvégezte. Alkotói munkája mellett oktatási tevékenységet is folytat. Rendszeresen állít ki egyéni és csoportos kiállításokon is.

A tájékoztató idézi Feledy Balázs művészeti írót, aki azt hangsúlyozta, hogy ezek a kis méretű munkák minden műteremben feltűnnek. „Biztosan kicsiségük miatt, de egy biztos: odavonzzák a szemet” – mondta.

Az idén 20. alkalommal megrendezett magyar festészet napja rendezvénysorozat évről évre népszerűsíti és ünnepli a kortárs magyar festészetet. Kapcsolódó programokkal nemcsak az ország határain belüli szervezetek és intézmények, de az egész Kárpát-medence művészeti közélete is részt vesz, közösen ünnepelve a hivatalosan október 18-ára kitűzött magyar festészet napját.

Nyitókép: Szabó Franciska alkotása. Forrás: MANK