Magyar Örökség Fesztivált rendeztek november 8-án és 9-én New Yorkban.

A New York-i Magyar Ház a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen szervezte a fesztivált.

A rendezvény első napján Breuer Marcell New York-i épületeiből nyílt fotókiállítás. Ezt követte a költői szépségű dalszövegeiről híres Bajdázó Zenekar koncertje a New York-i Magyar Házban.

A fesztivál kiemelt vendége Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar örökség díjas moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész volt, aki a moldvai csángók gyökereiről, a közösség értékeiről, az Isten és ember viszonyáról megfogalmazott gondolatait formázza és égeti agyagba.

Dalok napkelettől napnyugatig című koncertjén Petrás Mária és zenekara Moldva legszebb zenéiből válogatott: szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat szólaltattak meg tradicionális moldvai hangszeres felállásban, Benke Paulina és Benke Pál csángó hagyományőrző táncospár közreműködésével.

A fesztiválon megtekinthetőek voltak Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita divattervezők magyar népi motívumok által inspirált munkái is.

A kétnapos programon gyerek és felnőtt táncházat is tartottak, emellett magyar kézműves műhelyek is bemutatkoztak. A résztvevők megkóstolhatták a legjellegzetesebb csángó ételeket: a savanyított levest, a kukoricalisztből készített málét, valamint a zöldséggel vagy hússal töltött káposztalevelet, a geluskát.

Nyitókép: Petrás Mária