A Christie’s májusi aukcióján A limetzi malom című alkotás lesz a fő attrakció, amelynek testvérvásznát tavaly több mint 25 millió dollárért adták el a Sotheby’snél.

Monet: A limetzi malom. Fotó: Angela Weiss / AFP
Monet: A limetzi malom. Fotó: Angela Weiss / AFP

A limetzi malom egyike annak a két festménynek, amelyet Monet 1888-ban, a givernyi rezidenciája közelében lévő Limetz-Villez-ben található gabonamalomról készített. Testvérvásznát tavaly ősszel a Sotheby’snél adták el 25,6 millió dollárért, ami több mint 7 millió dollárral meghaladta a 18 millió dolláros becsértéket.

Monet legdrágábban eladott képe az 1890-es Kazlak című festmény – egyike a huszonöt darabos, szénakazlakat ábrázoló sorozatának –, amelyért 110,7 millió dollárt adott egy gyűjtő 2019-ben a Sotheby’s árverésén. Ez a festmény legutóbb azzal került a hírekbe, hogy környezetvédelmi aktivisták krumplipürével öntötték le a potsdami Barberini Múzeumban.

Valószínű, hogy a most árverésre bocsátott festmény meg sem fogja közelíteni ezt az árat, de biztos, hogy nagy lesz iránta az érdeklődés, mivel idén 150 éve, hogy az első impresszionista kiállítást megnyitották Párizsban.

A limetzi malom 1986 óta a Kansas City-i Nelson-Atkins Művészeti Múzeum és Ethel B. Atha családjának közös tulajdonában van, de 2008 óta a múzeumban van kiállítva. Most azért árverezik el, hogy további műalkotásokat vásárolhassanak.

A cikk forrásai itt, itt és itt olvashatók.