fbpx

Mozgóképen tűnnek fel újra Budapest lerombolt épületei

Mozgóképen keltik életre Budapest 2. világháborúban vagy az 1956-os szabadságharcban megsérült, majd elbontott épületeit – tájékoztatott az Animatiqua stúdió csütörtökön.

A stúdió harmadik filmjében is a Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók alakulnak át mozgóképpé. Újdonságként ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóira. Egyebek mellett a régi Nemzeti Színház épülete, a hömpölygő Duna, egy csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken.

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni „szovjetizációval” összefüggő politikai koncepciók áldozataként – mondta Sólymos Sándor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténésze. Példaként említette a régi Nemzeti Színház épületét, „a helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített” – mondta.

A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették. Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D-technológia felhasználásával. A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva.

Nyitókép: a Városliget 1900 körül. Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

A rovat további cikkei