Május végén mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay-negyedben, az m21 Galériában Az űr –alternatív kozmoszok címmel. A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László munkáit bemutató lenyűgöző tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba.

A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól vonzották a tekintetet, és izgalmas alternatívát kínáltak az általunk ismert világ helyett. A 20. század második felétől a Földön túli utazás fikciója tudományos valósággá vált, és az ember ma már ugyanúgy törekszik a világűr megismerésére, ahogyan régen az ismeretlen földrészekkel tette.

A holdra szállás egyenesen megváltoztatta a gondolkodást, átalakította a térhez való viszonyt, új anyagokat és formákat hozott divatba a dizájnban és az öltözködésben. David Bowie Space Oddity albuma Vasarely borítójával a slágerlisták élén soha nem látott népszerűségre tett szert, nem is beszélve a mai napig meghatározó Star Wars-kultuszról. Napjainkban a fiatalokat számtalan videójáték, VR-kamera, míg az idősebbeket a sci-fi irodalom repíti a virtuális terek lehetséges kozmoszaiba, sőt akár már mi magunk is vállalkozhatnánk egy-egy űrutazásra.

A világűr tehát itt van velünk, része nemcsak a tudományos, de a mindennapi életünknek is.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan műalkotás, amely az űr témájában készült, és azok a kiállítások, amelyeknek tematikáját gyakorta meghatározza. Az m21 Galéria ezeknek a remekműveknek mutatja be a széles keresztmetszetét, a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteménytől és galériától kölcsönzött műtárgyegyüttesekkel, kortárs művészek helyspecifikus alkotásaival.

A kiállítás fotókból, fotógramokból, videó-, fény-, hang- és térinstallációkból, játék- és animációs filmekből, klipekből áll, továbbá olyan űrkutatással kapcsolatos dokumentumokból, amelyek abból az időből származnak, amikor az ember először lépett ki a világűrbe, de

a klasszikus képzőművészeti alkotások, festmények sem hiányoznak a 250 műtárgyat felsorakoztató kiállításból.

A május 27-én nyíló tárlaton kiállító művészek: Albert Ádám,  Alexander Gyenes, Altorjai Sándor, Attalai Gábor, Binaura,  Bernáthy Sándor, Bódy Gábor, Czakó Zsolt, Csermák Tibor, Csontó Lajos, Deim Balázs, Drégely Imre, Eike Berg, Fajó János, Fekete Nagy Béla, Fillenz István, Galántai György, Gerhes Gábor, Gyárfás Gábor, Gyarmathy Tihamér, Gyémánt László, Hajdú Kinga, Hegedűs 2 László, Hencze Tamás, iski Kocsis Tibor, Július Gyula, Karácsonyi László, Kaszás Tamás, Kemény György, Kerekes Gábor, Keresztes Dóra, Kokesch Ádám, Kondor Béla, Kósa János, Lakner Antal,  Lakner László, Lantos Ferenc, Lengyel András. Lossonczy Ibolya, Madácsy István, Mulasics Tibor, Nagy Karol, Orosz István, Ország Lili, Palotai Gábor, Pásztor Gábor, Perneczky Géza, Polgár Éva, Reisenbüchler  Sándor, Rékassy Csaba, Révész László László,  Siskov Ludmil, Szabó Dezső, Szécsényi-Nagy Lóránd, Szentjóby Tamás, Tehnica Sweiz, Tót Endre, Uglár Csaba,  Vály Sándor, Várnai Gyula, Veszely Ferenc, Végh Júlia, Victor Vasarely, Vidovszky László, Vincze Ottó.

A galéria 1100 négyzetméterén felépített „űrállomáson” interaktív játékok fokozzák 21. századi űrélményünket.

Nyitókép: Gerhes Gábor: A magyar Hold. Forrás: m21 galéria