Műfaji sokszínűség a Zeneakadémián

Egyéb

DSC_1221
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

?Az ebben az évben még előttünk álló időszak koncertjei közül különleges esemény az Anda Géza Fesztivál, amelyet a Svájcba emigrált magyar zongoraművész tiszteletére rendezünk. Zürichben háromévente tartanak zongoraversenyt az emlékére: november 29-én és30-án az elmúlt évek győztesei játszanak majd a Zeneakadémián? ? mesélt a fesztiválról Csonka András, az intézmény kulturális igazgatója.

A program nyitányaként a legutóbbi három első helyezett, az orosz Varvara Nepomnyasaja, a dél-koreai Da Sol Kim, valamint Elmar Gaszanov koncertjét hallhatja a közönség. A művészek Mozart, Schumann és Beethoven műveit adják elő a Budapest Concerto kíséretével. Ezt követően, november 30-án ad Chopin-estet Alekszej Vologyin, világhírű orgonista, aki a legnagyobb karriert futotta be eddig a győztesek közül. Végül az Anda Géza Fesztivált Várjon Dénesnek, a program művészeti vezetőjének zongoraestje zárja.

?A Varázsfuvola előadásaink december 6-ától indulnak, ezekkel avatjuk fel a Kistermet. A darab különlegessége, hogy az Akadémia környezetébe illeszkedik, annak szimbolikájára épül a díszlet, a jelmez? ? fejtette ki Csonka András. Az előadás művészeti vezetője Marton Éva, rendezője Almási-Tóth András, akik mindketten az intézmény oktatói, de a darabban számos volt és jelenlegi hallgató is feltűnik.

Az Akadémia tanulói a nyitás óta már több ízben bemutatkozhattak a nagyközönségnek, decemberben sem lesz ez másként, 21-én ugyanis a Jazz Tanszék Big Bandje húzza majd a talpalávalót, mégpedig az egyetem senior együttesének közreműködésével.

A tanulók azonban a következő évben sem tűnnek el a közönség elől: január 22-én a félévi vizsgaként számon tartott megméretés várja a látogatókat. ?Ekkor hagyományosan az operaszakos növendékek énekelnek, míg a zeneszerző szakosok számára is nagy próba az előadás: ők Mozart-zenéket tovább gondolva egészítik ki, fejezik be a nagy zeneszerző dallamait? ? mondta el az egyetem kulturális igazgatója.

A vizsgakoncertek azonban még ekkor sem fejeződnek be: nemcsak hazai, hanem külföldi egyetemek zenészhallgatóival is találkozhatnak a nézők. Január 23-ától, a magyar koncerteket követően ugyanis három napon át más nemzetek opera-vizsgaelőadásai mutatkoznak be a budapesti intézményben.