fbpx

Múlt és jövő körvonalai

Ismét a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, a kiállítás fő kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson felidézte, hogy 2014-ben indult útjára a Műcsarnokban rendezett Nemzeti Szalon kiállítássorozata.

Az augusztus 25-ig látható tárlaton önálló tematikus egységekben mutatják be többek között az elmúlt öt év építészetének keresztmetszetét, a Miskolci Építészeti Műhely (1977-1990) tervezőinek munkásságát, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877-1959) életművét, a jövő építészeti megoldásait, a közösség és építészet kapcsolatát, valamint a jelentősebb hazai és nemzetközi pályázatok eredményeit.

Szegő György kifejtette, hogy a Keresztmetszet 2014-2019 elnevezésű tematikus blokk tablóin szöveges anyagok, több fotó, valamint rajzok mutatják be az adott épületet vagy épülő létesítményt, mint például a Néprajzi Múzeumot vagy a Pannon Parkot. Ebben a teremben a közösségi terek, szakrális épületek, lakóházak és irodaházak csaknem 40 kiemelt példáját láthatja a közönség, köztük nemzetközi sikereket elért munkákat is.

A következő terem a kulturális intézmények, tudományos épületek, a kereskedelem- és vendéglátás funkcióját betöltő épületeket vonultatja fel, míg a harmadik egységben 40 épület látható a közlekedés, a sport, az egészségügyi intézmények, az oktatás, műemlékek és felújítás témaköreiben.

A Közösség és építészet szekció kurátora Balázs Mihály építész, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Erről a blokkról Kemes Balázs építész ismertetőjében elmondta, hogy a szekciónak a klímaváltozás és a különféle társadalmi problémák mellett a digitalizáció jelentette kihívások is a részét képezik. Mint mondta, a részleg első terme az építészoktatásnak és a vizuális tanulásnak az újdonságait mutatja majd be, de csak később fog megnyílni.

A következő egység a közösségi létezésnek az alkotói aspektusait helyezi a középpontba. ?Itt olyan munkákat láthat a közönség, ahol maga az alkotás az, ami létrehozza a közösségi együttlétet” ? mondta, hozzátéve: a harmadik terem fókuszában a periférián lévő közösségek állnak, amelyeknek komoly segítségre lenne szükségük.

A Miskolci Műhely múltja és jelene elnevezésű szekciót Sulyok Miklós művészettörténész mutatta be, aki elmondta: a műhelyt egy baráti társaság alapította, akik az egyetemen elhatározták, hogy együtt akarnak élni és dolgozni. Megépült Miskolcon a híres Kollektív Ház, amely Bodonyi Csaba a csoport vezető mesterének egyik legismertebb munkája, amely paneltechnológia segítségével épült. Ebben blokkban eredeti tervek, vázlatok, makettek, videók és amatőr film segítségével mutatják a műhely tevékenységét.

Botzheim Bálint építész elmondta: A jövő körvonalai elnevezésű szekcióba épülettervekből, főként diplomamunkából, de pályázati tervekből is válogattak. A kiállított munkák a múlttal, a jelennel és a jövővel egyaránt foglalkoznak, de központi szerepet kap a környezetszennyezés problémája is.

Potzner Ferenc Ybl-díjas építész, művészettörténész elmondta: a következő szekcióban látható Medgyaszay István, a modern című emlékkiállítás, amely felidézi a 60 éve elhunyt neves építész életútját és törekvéseit, rámutatva innovatív gondolkodásmódjára, amely a 21. század elején is aktuálissá teszi.

Mindezek mellett a Műhely blokkban a Hello Wood Interaktivátor című installációja várja a közönséget, melyben arra tesznek kísérletet, hogy szerethetővé tegyék az utca embere számára az építészetet.

Fotók forrása: Műcsarnok

A rovat további cikkei