A kiállítás a világhírű festőművész születése 175. évfordulójára készült el. Az összeállítást, amelyet zene, narráció és szöveges időszalag is kísér, három nagyteljesítményű projektorral vetítik ki több felületre.

Az Egy géniusz története – Munkácsy Mihály életútja című digitális válogatás nemcsak egy virtuális monográfia, hisz az életrajzi tudnivalók mellett más jellegű ismereteket is közvetít. Nemcsak a művész fordulatokban gazdag életútjával foglalkozik, hanem az adott kor felfedezéseire, fontosabb eseményeire is ráirányítja a figyelmet. Szerzői ez által jelölik ki a festő helyét a világtörténelemben.

Munkacsy_virtualis
Teszik ezt azzal is, hogy Munkácsy Mihályról mindazt összefoglalják, amit például egy-egy művészeti album. Velük együtt indulunk el a művész szülővárosából, áthaladtunk Aradon, Gyulán és Békéscsabán, majd a főváros érintésével eljutunk Nyugat-Európába, a nagy kiállításokra, a festőt ünneplő körökbe, megnézzük, hol szállt meg utoljára Békéscsabán, és végül a temetőbe is kikísérjük. Az emlékezésbe régi némafilmek kockái is bepörögnek.

Munkacsy_virtualis_2

A “dobozokba” zárt kiállítás megismertetésén sokat könnyít, hogy vetítése nem helyhez kötött. A Munkácsy Mihály Múzeum ezt a jellemzőjét a közeljövőben ki is használja, s más helyszíneken is be fogja mutatni: könyvtárakban, művelődési központokban, fesztiválokon, előadótermekben, iskolákban, mindenütt, ahol erre igény mutatkozik.

A teljes cikk a magyarmuzeumok.hu oldalon olvasható.

Fotó: Rusznyák Csaba