Az ősz legendás jazzprodukciókkal érkezik a Müpába: Dee Dee Bridgewater és kvartettje mellett Budapestre látogat a legtöbb Grammy-jelöléssel büszkélkedő a cappella formáció, a Take 6, a Postmodern Jukebox pedig dupla koncerttel várja a közönséget.

Hogyan szólnának napjaink legtöbbet streamelt slágerei, ha ötven vagy száz évvel ezelőtt írták volna meg őket? Ez a kérdés foglalkoztatta a zongorista Scott Bradlee-t is, amikor megalapította a Postmodern Jukebox zenei kollektívát. A jubileumi turné alkalmából a Müpába látogató formáció a popzene ikonikus, mai és örökzöld dalait dolgozza át swingesített, jazzesített, doo-woposított, soulosított, Motown-hangzású hangszereléssel, többmilliós nézettséggel bíró videóikat pedig csak élő fellépéseik múlják felül.  A csapat szeptember 13-án és 14-én érkezik a Müpába.

Dee Dee Bridgewater hat évtizedes pályafutásával maga is aktívan alakította és alakítja a jazz történetét. Karrierje során a Tony-díjjal és három Grammy-díjjal is kitüntetett énekesnő egyenrangú partnerként dolgozott a jazz legnagyobb legendáival, tagja volt többek között a Thad Jones–Mel Lewis Orchestrának, de zenélt Max Roachcsal, Sonny Rollinsszal, Dexter Gordonnal és Dizzy Gillespie-vel is. A Dee Dee Bridgewater Quartet We Exist! elnevezésű turnéja keretében érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe június 30-án. 

Mupa2024_TAKE6_c_John Abbott.JPG
Take 6. Fotó: John Abbott

A Take 6 formáció július 6-án látogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. A zenekart eddig tíz Grammy-díjjal tüntették ki, emellett pedig ők büszkélkedhetnek a legtöbb Grammy-jelöléssel a műfajban. Az a cappella gospel koronázatlan királyai a jazz meghatározó, korai műveit feldolgozó új albumukkal térnek vissza Magyarországra. 

A Müpa közönsége a következő hetekben sem marad izgalmas jazzkoncertek nélkül. Az április 30-i Nemzetközi Jazznapra különleges produkciók érkeznek, a Jazzműhely sorozatban új zenei projektjét mutatja be Lamm Dávid, Lakecia Benjamin, Chris Botti és a Laila Biali Trio koncertjeinek a Jazztavasz ad keretet.