A kaposvári Roxínház előadásában, Pintér Kata rendezésében elevenedik meg a színpadon Dargay Attila Szaffi című 1985-ös rajzfilmje. A családi musical zenéjét Szemenyei János, dalszövegeit Galambos Attila jegyzi, alkotótársként csatlakozott hozzájuk Heincz György és Sándor Dávid.

szaffi 1.jpg
Dargay Attila Szaffi című rajzfilmjéből. Forrás: NFI

A darab színpadra állítása különleges alkalom a 2000 óta működő Roxínház számára, hiszen ez az első olyan előadás, amelyet ősbemutatóként láthatnak a kaposvári a nézők.

A Szaffin már felnőtt egy generáció. Számukra nosztalgikus érzés lehet újból átélni a kalandokat, gyerekeik pedig új megközelítésből ismerhetik meg Botsinkay Jónás és Ahmed pasa gyermeke, Szófia egymásra találásának elbeszélését.

A fordulatokkal teli romantikus történet Temesvár feladása után játszódik: Ahmed pasa báró Botsinkay Gáspár, egyik szövetségese és barátja birtokán rejti el kincseit, majd a két férfi a Fekete-tenger felé menekül el az országból. A pasa újszülött lányát egy cigány asszony, Cafrinka neveli fel Szaffiként, Botsinkay fiát, Jónást pedig vándor cigányok veszik magukhoz. Amikor a fiú évekkel később visszatér a szülőföldjére, hogy visszaszerezze apja birtokát, találkozik az időközben nővé cseperedett Szaffival és az idős Cafrinkával. A bonyodalom ott kezdődik, amikor Jónás félreérti az öregasszony jóslatát.

A darab alkotói, Szemenyei János, Galambos Attila, Heincz György és Sándor Dávid először 2021 szeptemberében adtak hírt arról, hogy dolgoznak a Szaffi színpadi változatán, a közösségi médiafelületeken az érdeklődők végigkövethették az alkotás kezdeti fázisait. Közel három év munkája teljesedik ki a május 25-i kaposvári bemutatóval.

Szemenyei János a zenei világ megalkotásakor a könnyűzenei műfaj stílusjegyeiből indult ki, de a hangszerelésben épít egy klasszikus cigányzenekar autentikus hangszereire is. 

SzaffiStábfotó.JPG
A Szaffi stábja. Fotó: Kozma Attila / Roxínház

Az előadás létrehozói is fontosnak tartják, hogy minél közelebb kerüljenek a roma kultúrához, ezért a próbaidőszak alatt a szereplők megismerkednek többek között a hagyományos viseletekkel, valamint a tánc alapjaival.

A Pintér Kata rendezésében színpadra állított Szaffi címszerepében kettős szereposztásban Csillag Dorina és Prucsi Rebeka látható, a produkcióban szereplő fiatalokat tapasztalt művészek segítik.