A Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt mutatja be február 23-án a Békéscsabai Jókai Színház Koltay Gábor rendezésében.

Munkácsy próbafotó.jpg
A Munkácsy, a festőfejedelem Című musical próbája, Puskás Dániel és Nagy Róbert Fotó: Tóth Miklós

Seregi Zoltán igazgató elmondta, az előadás része a Munkácsy születésének 180. évfordulója alkalmából Békéscsabán életre hívott egész éves programsorozatnak. A darabot 12 éve mutatták be először, de az évfordulóra átalakították az eredeti szerzőpáros, Bognár Zsolt és Kiss Stefánia engedélyével. A produkciót kettős szereposztásban játsszák majd.

Koltay Gábor rendező kiemelte, Munkácsy sosem veszítette el magyarságát, és ez a darabban is hangsúlyosan jelenik meg. Munkácsy festette az akkor épülő Országház egyik termébe a Honfoglalás című festményt. „Ez fontos volt számára a hazatalálásban, és mindebben szerepe volt Jókai Mórnak” – jelentette ki a rendező. A történet sokat merít Dallos Sándor Munkácsyról írt két könyvéből, de ki is egészíti azt. Több jelenetben egy képkeretre vetítenek majd – hol Munkácsy-festményeket, hol városképeket.

Vesztergombi Anikó közel száz korhű jelmezt tervezett: az egyszerűbb, reformkori, zsinórozott Bocskai-ruhák a festő fiatalkorát; az előkelő lila, sötétkék és bordó ruhák az 1860-as évek Párizsát hozzák vissza a színpadra.

A darabban csaknem a színház teljes társulata fellép, valamint a békéscsabai Színitanház első-, másod- és harmadéves hallgatói is.