Design_es_biztonsag8

A Design és Biztonság kiállítás anyaga egészen konkrétan egy börtönépületre, a strasbourgi fegyházra koncentrál. A témát a művészcsoport a már hagyományosnak nevezhető módszerével találta meg és használta fel: rendszerint olyan, társadalmi perifériára szorult jelenségeket vizsgálnak, amelyek mellett nap mint nap elsétálunk, de ők mégis valami jelentős tényezőt látnak meg bennük. Így történt a kiállítás koncepciójának megalkotásakor is.

Design_es_biztonsag_3

Tábori András és Budha Tamás ­a Budapest Galéria ösztöndíjának támogatásával utazott Strasbourgba, ahol egy hónap alatt alkották meg új művészeti projektjüket. A francia város feltérképezésekor fedezték fel a különleges épületet, amelynek funkciójáról akkor még nem volt fogalmuk.

Mivel korábban többször foglalkoztak az épített környezet, például temetők térszerkezete vagy falfirkák sajátosságaival, kézenfekvő volt számukra a börtön, mint építészeti téma választása. Kutatómunkájukat azonban a börtönfunkció nehezítette, mivel az ilyen típusú épületekre vonatkozó adatok titkosítottak.

Design_es_biztonsag_6

A strasbourgi börtön sajátos, posztmodern stílusjegyeket felvonultató felépítése inspirálta képzeletüket: a mértani egységekből összeállított rácsszerkezet, a védőfalak mintázata és más kísérő elemek Hans Richter, Frank Stella, Victor Vasarely vagy éppen a Memphis Milano csapat munkáit juttatták eszükbe. Ez a fegyház ugyanis nem követi a klasszikus, puritán börtönépítészeti irányokat.

Egy börtön közege a kiszabott büntetés része is lehet, mivel az ingerszegény, lehangoló terek hatással vannak a rabok mentális állapotára. Így minél ridegebb a kiszabott élettér, annál jobban sínylődik benne az elítélt. Itt azonban a racionális tervezés kötött elemeivel szemben az épületen megjelennek olyan mimetikus formák, amelyeket a 80-as éveket meghatározó pasztell színskála is jellegzetessé tesz. Az alkotók az objektum sejtszerűen kapcsolódó, geometrikus formakészletét emelték ki saját környezetéből és értelmezték át.

Design_es_biztonsag_4

A Design és Biztonság tárlat ezeknek a funkcióval nem bíró díszítő elemeknek a sajátos gyűjteménye. A létesítmény tagelemeit így átméretezett formában és funkcióval láthatjuk. A kiállítás egyik legizgalmasabb pontja a fogvatartottak rajzait mutatja be.

A munkák azokat a jellegzetes épületrészeket, belső tereket idézik meg, amelyek a bent élők számára a legfontosabbak. A grafikai anyag bepillantást nyújt abba az elzárt térbe, melynek látványa egyszerre kelt kíváncsiságot és ódzkodást a látogatókban.

Design_es_biztonsag_10

A megkezdett munka pedig további inspirációs forrást jelent a Gruppo Tökmag művészei számára: börtönpszichológusok bevonásával börtönfirkák feltérképezését tervezik.

A kiállítás megtekinthető: 2019. február 13. és március 10. között

Helyszín: MANK Galéria, Szentendre, Bogdányi út 51.

Sipos Tünde