Augusztus 10-én összművészeti fesztivállal, az ArtPiknik Cereddel zárul a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep. A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett jazzkoncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat is szerepel a programban, és Európa egyik legnagyobb grafikai présgépét is leleplezik az ünnep alkalmából.

ArtPiknik Cered. Fotó: Lakatos Tibor
ArtPiknik Cered. Fotó: Lakatos Tibor

Nógrád vármegye egyik kis faluja Cered, ahol közel harminc éve egy egyéni kezdeményezésből nőtte ki magát az ArtColony Cered, amely mára a művészeti élet egyik figyelemre méltó színterévé vált. A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepen immár 29 éve minden évben más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka. Idén a középpontban a V4-országok és művészei állnak. Ők költözhetnek be Ceredre néhány hétre, hogy inspirációt merítsenek a település hagyományaiból, a falut körülölelő természeti szépségekből, a helyi emberek szokásaiból, mindennapjaiból. Alkotásaikat augusztus 10-én összművészeti fesztiválon, az ArtPiknik Cereden mutatják be a közönségnek.

Fotó forrása: ArtColony Cered
Fotó forrása: ArtColony Cered

Az ArtPiknik Cered a képzőművészeti tárlatok mellett minden érzékszervet megmozgató produkciókkal és programokkal is kiegészül. Egy olyan világba csöppenhetnek az idelátogatók, ahol egyszerre készítik a helyi asszonyok a frissen sült hagyományos ételeket, miközben kiváló jazz-zenészek játszanak a közönségnek. Napközben felnőttek és gyerekek egyaránt részt vehetnek a kézműves sátor programjain, valamint megnézhetik az utcazenészek és táncosok produkcióit. Lesz még kortárs képzőművészeti vásár, esti szabadtéri színházi program, népdalokat ad elő a Ceredi Asszonykórus, és a képzőművészet számos ága is bemutatkozik. Tavaly óta az ArtComplex is várja a látogatókat kortárs galériával, grafikai műhellyel és az időutazásra invitáló Múzeum ’80-nal.

Fotó: Lakatos Tibor
Fotó: Lakatos Tibor

Az egész napos programok mellett Európa egyik legnagyobb présgépét is bemutatják, amely magas- és mélynyomású sokszorosító grafikai eljárásokra alkalmas, mint például rézkarcok, linó- és fametszetek létrehozására. A másfél méter magas, két és fél méter széles grafikai présgép teljes felületű működtetéséhez egy ember nem is elég, legalább ketten vagy hárman kellenek hozzá.

Európa egyik legnygyobb présgépe Cereden. Fotó forrása: ArtColony Cered
Európa egyik legnagyobb présgépe Cereden. Fotó forrása: ArtColony Cered
A fesztivál részletes programjáért katt ide.