fbpx

Művészeti szüret

A Szüret című tárlat november 17-ig látogatható az Új Műhely Galériában. Beszámoló.

A szentendrei ÚjMűhely Galéria csoportos kiállításán olyan kortárs képzőművészeti alkotások kaptak helyet, melyek a MANK által fenntartott műteremházakban és művésztelepeken születtek.

Kevés alkalom adódik a nagyközönség számára, hogy beleshessen a műtermek falai közé, vagy láthassa, mi történik egy-egy művésztelepen. Ezért az élményért Szentendre ismét megér egy kirándulást, ugyanis az ÚjMűhely Galériában ebbe nyerhetünk bepillantást. A Fő tér legújabb kiállítóhelyének tárlata ezekben a művészeti szentélyekben létrejött kortárs képzőművészeti alkotásokat kapcsolta össze a szüret gondolatkörével.

A hagyományos népi kultúrában minden évben elérkezik a betakarítás, a számvetés időszaka. Ez a folyamat az aratással kezdődik, és ősszel a szüreteléssel csúcsosodik ki. Ezt a tevékenységet, mint metaforát választották a kurátorok – Szepes Hédi művészettörténész és Soós Ildikó művészeti főtanácsadó – a csoportos kiállítás koncepciójaként.

Mivel az ország számos pontján működnek olyan alkotóhelyek, melyeket a MANK támogat, így olyan művészeket is megismerhetünk itt, akik Szentendrén eddig kevésbé voltak jelen. A kiállítás rendezése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a látogatók már az első terembe belépve ezekkel a művekkel találkozzanak. Azok az alkotók pedig, akiknek Szentendre az alkotói otthont jelenti, a galériabelső impozáns részében kaptak helyet. A kiállítás anyaga épp olyan sokszínű, mint az ősz: különféle technikájú festményeket, világító objekteket és szobrokat is találhatunk a válogatásban.

A bemutatott 27 kortárs képzőművész munkái igen eltérő formajegyeket mutatnak, de mindegyik hiteles és érvényes műalkotás, a kortárs művészet kiemelkedő darabja. A kompozíciókon keresztül kozmikus világokat ismerhetünk meg, és rendszerekbe foglalt egyéni világokról is képet kapunk. Egy-egy festmény segítségével gondolkodhatunk az emberi tekintetben tükröződő érzelmekről, vagy hétköznapi csendéletekben rögzített emlékekről is. Természeti motívumok és jelenségek éppen úgy helyet kaptak, mint a fiktív jelenetek. A kiállításban egymásra felelnek az absztrakt és a valósághű ábrázolásmódban megjelenített alkotások.

A MANK részéről a művészet támogatása ezúttal túlmutat a műhelyek működtetésén és a kiállítás megszervezésén, ugyanis a megnyitó alkalmával nyolc közgyűjtemény számára ajánlottak fel kortárs műalkotásokat. Ezzel a gesztussal – a szüret tevékenységéhez hasonlóan – közösségivé tették az alkotások megismerését, melyek ezután országszerte a művészet iránt rajongó közönség közös kincsévé váltak.  

Kiállítóművészek: Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Bíró Sándor, Buhály József, Csáki Róbert, Donka Gergely, Ghyczy György, Giczy Kristóf, Kemp Zsuzsanna, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor, Lengl Orsolya, Lovas Ilona, Martin Henrik, Máté István Hunor, Melkovics Tamás, Nagy Barbara, Pál Katja, Pasqualetti Eleonóra, Pető Hunor, Sonkoly Tibor, Soós Katalin, Szántó István, Varga Zsófi, Verebics Katalin

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei