Múzeumok Éjszakája Kecskeméten

Egyéb

Kecskemétnek sikerült egy sajátságos, kuriózumokkal teli modellt felépítenie, amiért rajonganak a város lakói.

 

2006-ban a Bozsó Gyűjtemény összefogásra hívott egy kecskeméti csapatot, így a Cifrapalotával és a Nemzetközi Kerámia Stúdióval karöltve született meg az első közös éjszakai rendezvény. A siker megállíthatatlanul teljesedett ki, több alkalommal a vidék leglátogatottabb helyszíneivel büszkélkedhetett a hírös város.

 

A közgyűjteményekhez olyan színvonalas és kreatív programok csatlakoztak, amelyek a multikulturalitás jegyében a tudomány a művészetek határterületeit is bemutatják, mindazt, ami a múzeumok értékmentő, teremtő és őrző munkájához kapcsolható. A városban minden szervező egyenlő eséllyel indul, legyen az a civilszférából vagy a hagyományos városi fenntartású intézményekből érkező.

 

Az évek teltével egyre több interaktív program került be a választékba, mert a vendégek szórakozva szeretnék megismerni a muzeológia, a tudomány, a művészet kincseit. Ember legyen a talpán, aki a töredékét is végiglátogatja a ma már több mint 40 programhelyszín több száz eseményének. A sok fantáziával és elhívatottsággal készülődő muzeológusok üzenete itt is az, hogy a kulturális kalandok élvezői ne csak egy alkalommal látogassanak a közgyűjteményekbe, a művészetek tereibe, az érték iránti fogékonyság szőjje át a napjaikat.

 

A kínálat egész évben jelen van az itt élők, a turisták számára, a különleges éjszaka élményekkel tele esszenciát nyújt, amit családdal, barátokkal, jó kedélyű csapattal együtt érdemes ízlelgetni.

 

Kecskeméten született egy olyan attrakció is, ami teljesen egyéni arculatot kölcsönöz a városnak, élő közlekedési múzeummá válnak az utcák egyetlen éjszakára. Régi Ikaruszok, veterán buszok, különleges járművek szállítják a helyszínek között a látogatókat. Az utazók között sokan nosztalgiáznak és van, aki felfedező, mert csak régi fotókon, filmeken láthatott hasonló különlegességeket. Mindenhová ingyenesen kukkanthatnak be a látogatók. A buszokra is csak 400 Ft a karszalag, ezzel annyiszor száll fel a kedves vendég, ahányszor csak üres helyet talál.

 

A tájékoztatás is egyedülállóan széleskörű a városban. Nyomtatott műsorfüzet jelenik meg, saját weblap és facebook oldal is segíti a tervezést, a kalandos éjszakán pedig már saját okostelefon alkalmazások is működnek.

 

A programok között olyanokat találni, mint a Kulturális Központ előtt tűzugrás, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik karikatúrák, a Cifrapalotában őskori divatbemutató, a Könyvtárban éjszakai pörgettyű, a Katona József Emlékházban díszmagyar viseletek, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben feliratos falvédők, a Hangszergyűjteményben hangszerbabusgatás, az Orvostörténeti Gyűjteményben pipacsos, rózsaszirmos tea kóstolgatása, a Szórakaténuszban fő-úri-muri, a Fotográfiai Múzeumban Bálint Endre fotói, vagy a Levéltárban a színháztörténet tárgyai és eseményeinek bemutatása.

 

A kecskeméti programok főtámogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kecskemét Megyei Jogú Város mellett évek óta kiemelkedő támogatók a CabTec Group, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Viapan Group.