Múzeumok őszi fesztiválja ? Programok Veszprém megyében

Egyéb


kekfestomuzeum_2_D__NL20080816012.jpg
Kékfestő Múzeum

(MTI) Az avar sír feltárásán kívül régész-muzeológusok vezetésével avarkori ékszereket is készíthetnek a látogatók a Laczkó Dezső Múzeumban október elsején és november 11-én délután.

 
Három alkalommal, október 5-én, 19-én, és november 9-én rendeznek Múzeumi a? la carte ? Terítéken a múzeum címmel múzeumi ebédsorozatot Veszprémben, ahol az ebéd után a desszert tárlatvezetés lesz. Közös mozaikozással készülnek október 8-án délután: a balácai római villagazdaság madár-mozaikját készíthetik el színes papírból a résztvevők a múzeum aulájában. A Laczkó Dezső Veszprém Megyei múzeum részletes programjai a www.vmmuzeum.hu oldalon olvashatóak.
 
Balatonfüreden a Városi Helytörténeti Gyűjtemény fényképei lesznek láthatóak október 15-én, amikor a családi fotóalbumok szakszerű tárolásához is tanácsokat kaphatnak egy restaurátortól az érdeklődők. Október 31-én előadásokat tartanak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai. Ugyanitt november 5-én játékos feladatokkal idézik fel a hajdani fürdőtelepi piacok hangulatát, a múzeumi őszbúcsúztató címe: Heti piac a Savanyúvízen. Balatonfüreden november 12-én helytörténeti sétát tartanak, ahol bemutatják a pannonhalmi bencés rend egykori tulajdonát képező épületek történetét, és a helyi borászok újboraiból tartanak kóstolót.
 
Pápán a Kékfestő Múzeumban október 15-én a magyarországi kékfestés mintakincseiből lesz látható válogatás, és a "nagy mintázás" keretében mintakendő készítéssel, rajzolással várnak mindenkit.
 
A zirci múzeumok és kulturális intézmények közösen csatlakoztak a Múzeumok őszi fesztiváljához. A Reguly Antal Műemlékkönyvtár október 11-én két programmal is várja a látogatókat: bemutatják a könyvtárépítészet páratlan csodáit, és a könyvkészítés rejtelmeibe nyújtanak betekintést. A Bakonyi Természettudományi Múzeum a pincétől a padlásig bejárható lesz október 1-től hat alkalommal, a muzeológusok vezetésével bemutatják a kiállítások kulisszatitkait. A múzeumi tanösvény című programsorozatban a kisváros kulturális örökségét járhatják be október 1-jén és 8-án az érdeklődők, a többi között az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményét, a Ciszterci Rend Zirci Apátságát, az Apátsági templomot, és a Zirci Arborétumot mutatják be szakvezetéssel.
 
A programok pontos időpontjai megtalálhatóak a www.muzeumokmindenkinek.hu honlapon.