Múzeumok Őszi Fesztiválja ? Észak-Magyarország

Egyéb

Egerben a Dobó István Vármúzeum programjai közül lehet válogatni. A városrehabilitáció és a vári rekonstrukciók során előkerült tárgyakat a restaurátorműhelyben lehet megtekinteni, ahol október 10-én a munka folyamatait is bemutatják. Az Egri Vár Napját október 17-én ünneplik, melynek keretében haditorna-bemutatóval, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tárlatvezetéssel emlékeznek Dobó Istvánra és az egri hősökre. November 8-án pedig a Márton-napi szokásokról lehet előadást hallani a múzeumban; emellett kézműves foglalkozásokkal, kiállítással és bábelőadással készülnek.

Dobo_Istvan_Varmuzeum-facebook_kep


Miskolcon a Herman Ottó Múzeum Tárlat-túrát tervez október 11-ére. A túra alkalmával az érdeklődők túravezető segítségével járhatják végig a belvárosi kiállítóhelyek aktuális tárlatait. Október 28-án Emlékpróba ? művészet a kulisszák mögött címmel rendeznek beszélgetéseket, amelyek vendégei a színpadon ritkán előforduló rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, dramaturgok és ügyelők lesznek.

Gyöngyösön október 17-én történész és geológus-muzeulógus tart előadást a belvárosban található legfontosabb építészeti és történeti értékkel bíró épületekről. A Magyar Természettudományi Múzeum napját október 29-én rendezik meg, melynek keretében a közönség elől eddig elzárt gyűjteményeket is közszemlére bocsátják.

Salgótarjánban a múzeumi bemutatósátor népszerűsíti október 9-én a Bányászati Kiállítóhelyet. ?Rajzold meg a világot!? jeligével október 17-én közös rajzolásra invitálják a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola és a Hibó Tamás Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit. Október 24-én a bulizó fiatalokat szeretnék múzeumlátogatásra csábítani: akik megnézik a kiállítást, discobelépőt kapnak. Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeum is készül programokkal. Október 7-én ipar- és kultúrtörténeti sétát tartanak a bányászathoz kötődő helyszíneket és épületeket érintve. Október 8-án tervezik a Nagy Rajzolást, a múzeum nyílt napja pedig október 14-én lesz.

Hatvanban Csak itt, csak most ? Pincétől a padlásig címmel tart múzeumlátogatást október 14-én az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjteménye. Október 15-én pedig tárlatvezetéssel egybekötve a Grassalkovich-kastély történetét ismerhetik az érdeklődők.

Grassalkovich-Kastely_Hatvan-Bruzsa_Istvan_feltoltese


Sátoraljaújhelyen október 10-én érdekes kiállításokkal várják a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum ? Kazinczy Ferenc Múzeumában és a Magyar Nyelv Múzeumában. Október 17-én a kisebb korosztályt szeretnék megszólítani, a téma az őszhöz kapcsolódó költészet és az őszi termések színvilága lesz.

Balassagyarmaton az MNM Palóc Múzeumának rejtett kincseibe október 10-én lehet betekintést nyerni. Október 11-én pedig egy kerékpártúra keretén belül fedezik fel Balassagyarmat építészeti örökségét.

Csesztvén október 11-én a Madách Imre Emlékházban őszi termések és falevelek felhasználásával közös lepedőfestményt és természetképeket készítenek.

Pásztón november 8-án Márton-napi családi napra és természetes ásványi festékanyagokat felhasználó alkotásra invitálják az érdeklődőket.