fbpx

Nagy Borbála filmje kapta a 29. Alter-Native fődíját

Nagy Borbála Pannónia dicsérete című rövidfilmje nyerte a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját. A film hivatalosan német, mert a berlini Német Film- és Televíziós Akadémián készült, de alkotóinak többsége magyar.

A 27 perces kisjátékfilm forgatókönyvet Nagy Borbála Bánházi Judit Annával közösen írta, a vágás Dunai László munkája, a hang pedig Bohács Tamás érdeme. Producere Margarita Amineva.

A film.hu ismertetője szerint a Pannónia dicsérete egy magyarországi gimnáziumban játszódik, ahol egy átlagos tanítási napot a miniszterelnök látogatására való készülődés borít fel. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő (Rainer-Micsinyei Nóra) igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, ami nem fér el a hűtőben. Amíg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti (Angelus Hanna), akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a ráosztott feladattól.

A további szerepekben Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna láthatók.

A Pannónia dicsérete korábban több díjat is nyert már:

az Achtung Berlin filmfesztiválon a legjobb kisfilm díjával jutalmazták, a kölni KFFK filmfesztiválról a harmadik díjat és a közönségdíjat hozta el, míg a budapesti Friss Hús fesztiválon a legjobb magyar élőszereplős alkotás díjával jutalmazták, de a legjobb német kisfilmnek is megválasztották.

A 29. Alter-Native további díjazottjai: a zsűri különdíját Buzási Gyopár Az utolsó mese című filmje (Magyarország) kapta, a diákzsűri díját és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtollat Nathan Franck Feddhetetlen című munkája (Franciaország) kapta. A Simó Sándor Emlékdíjjal a legjobb diákfilmért Beleznai Márk Agapé című filmjét (Magyarország) ismerték el, míg a Maros Megyei Tanács díját Anthony Nti Jó éjt c. rendezése (Ghána/Belgium) kapta.

Forrás: transindex.ro

A rovat további cikkei