Nagy Imre-évforduló: megemlékezések a fővárosban

Kultpol

(MTI) - Az egykori miniszterelnök szobránál elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját. Őket Nagy Imre családjának és barátainak képviselői, a politikusról elnevezett alapítvány és társaság, az 56-os szervezetek, majd a kormány több tagja, szocialista, továbbá szabad demokrata politikusok követték. A megemlékezés idejére a Vértanúk terét lezárták, a helyszínre csak a meghívottakat és az előzetesen regisztrált újságírókat engedték be.
 
 
A budapesti megemlékezések a Hősök terén, a Hősök Emlékköve megkoszorúzásával folytatódtak. A történelmi zászlók bevonulása után az emlékműnél elhelyezték koszorújukat a közjogi méltóságok, Nagy Imre családja és barátai, a róla elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek képviselői.
 
Húsz éve a Hősök terén felállított ravatalnál százezrek rótták le kegyeletüket. Most az újratemetést térinstallációval idézték fel: a gyász fekete színe helyett piros, fehér és zöld virágok borítják be az épületet, a Műcsarnok lépcsőin egykor elhelyezett hat koporsó helyére fűszőnyeg került, középen virágokkal borított dombbal, emlékeztetve a mártírokra.
 
 
A téren szabadtéri kiállítás nyílt a húsz évvel ezelőtti fotókból. Ezeken elsősorban az újratemetés képei jelennek meg, de felelevenítik a magyar-osztrák határnyitás pillanatait és a harmadik Magyar Köztársaság ünnepélyes, Kossuth téri kikiáltását is.
 
Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 51., és újratemetésének 20. évfordulóján délelőtt 10 órától éjfélig gyertyagyújtásra várnak mindenkit Budapest hat ötvenhatos emlékhelyén: a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a műegyetemi emlékműnél, az Ötvenhatosok terén és a Nagy Imre Emlékháznál.
Az emlékhelyeken néhányan már a meghirdetett időpont előtt megjelentek és gyertyát gyújtottak az áldozatokra és mártírokra emlékezve.
 
A Széna téren, az '56-os emlékműnél és kopjafáknál, a Kossuth téren, a Parlamentnél lévő Forradalom lángja emlékműnél, a Corvin közben a Pesti srác emlékművénél, valamint a Műegyetemi emlékműnél és a Nagy Imre Emlékháznál, illetve az '56-osok terén, a központi '56-os emlékműnél fehér pólót viselő fiatalok várták az érdeklődőket. A gyertyagyújtásra érkezőknek mécsest, és emléknapi programfüzetet osztogattak.