fbpx

Nagyszabású Brâncuși-kiállítás nyílik szombaton Temesváron

A világhírű román szobrászművész, Constantin Brâncuși mintegy száz alkotásából nyílik nagyszabású kiállítás szeptember 30-án Temesváron az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat csúcspontjaként.

A tárlatot Constantin Brâncuși jelképes hazatérésének is tekintik, hiszen a Párizsban befutott szobrásznak több mint 50 éve nem volt kiállítása szülőhazájában. A Temesvári Művészeti Múzeumban nyíló kiállításon a művész 22 szobra, 55 fényképe és 11 rajza is látható. Közöttük olyan híres alkotásai, mint A csók, A pogány kisasszony vagy az Alvó múzsa.

A kiállítás kurátora Doina Lemny művészettörténész, a párizsi Pompidou Központ Brâncuși-szakértője. Munkatársai Kim Attila építész és Ovidiu Sandor, az Ars Encounters Alapítvány elnöke. Az anyag a világ neves múzeumaiból érkezett: a párizsi Pompidou Központ, a londoni Tate Modern, a velencei Guggenheim Alapítvány, magángyűjtemények, de a bukaresti és craiovai szépművészeti múzeumból is kölcsönöztek műtárgyakat. Román sajtóbeszámolók szerint ezek összértéke félmilliárd euró.

A kiállítás 2024. január 28-áig látogatható szerdától vasárnapig, a nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum órarendjét két órával meghosszabbították.

Constantin Brâncuși (1876–1957) nemzetközi hírű román szobrász a párizsi iskola tagja volt. Szegényparaszti családban született, de már gyermekként kitűnt fafaragói tehetségével. A bukaresti Szépművészeti Iskolában és Párizsban tanult, mások mellett Auguste Rodin műhelyében. Ezután fejlesztette ki saját stílusát, mely híressé, a modern szobrászat úttörőjévé tette.

Több műve mellett kiemelkedő az 1938-ban befejezett első világháborús emlékműve Zsilvásárhelyen (Tirgu Jiu). A szoborcsoport – A csend asztala, A csók kapuja, A székek sétánya, A végtelen oszlopa – az 1916-os német megszállással szembeszálló román polgári személyeknek állít emléket. Többi műve romániai, párizsi és amerikai múzeumokban található.

A rovat további cikkei