A november 30-ai, a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztató előadóit és vendégeit Mohácsi Szilvia műsorvezető köszöntötte, majd Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész örvendeztette meg a hallgatóságot Johann Strauss Kék Duna keringőjét előadva Cziffra György átiratában.

DSCF0739aA

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elmondta, hogy Balázs János, ?a fesztivál motorja? kereste meg azzal az ötlettel, hogy egy nagyszabású rendezvény keretében tisztelegjenek Cziffra György emléke előtt. A művész meggyőző ereje és hite pedig nyitott kapukra lelt a döntéshozók körében. A polgármester reményeit fejezte ki, hogy a fesztivál egy olyan kezdeményezést hív életre, amely időről időre bővülhet, akár a nemzetközi színteret is meghódítva.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ismertette, hogy 25 millió forintos támogatással járulnak hozzá a fesztivál megrendezéséhez. Emellett arról beszélt, hogy személyes elköteleződést is érez a zene, különösen a zongora iránt. ?A legbüszkébbek azokra a programokra vagyunk, amelyek mozgalommá növik ki magukat? ? fogalmazott. Hozzátéve, hogy az élőzenét kedvelő és játszó fiatal közönség kitermelése is fontos cél.

DSCF0853a

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője felidézte, hogy a rendezvény létrejöttével egy immáron 10 éve dédelgetett álmot valósíthat meg. A művész Cziffra György lemezein nőtt fel, és mint megosztotta velünk, a zongoravirtuóz hatásának nagy szerepe volt abban, hogy ő maga is zenész pályát választott. ?Nemcsak Magyarország, a világ egyik legnagyobb művésze. Olyan ember, aki nem csupán a zenével, hanem emberi magatartásával, példamutató segítőkészségével tudott ikonná válni, akinek a mai napig leszármazottai vannak és az ő iskoláját tanuljuk? ? méltatta a művész munkásságát.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész pedig arról mesélt el egy történetet, hogy amikor először hallhatta játszani Cziffra Györgyöt, azt hitte, hárman zongorázzák a darabot, pedig csak egyedül zenélt egy egyszerű pianínón.

DSCF0770

Az I. Cziffra György Fesztivál keretében koncertsorozat, mesterkurzusok, zenei versenyek, kiállítások, hangszerbemutatók, rajzprojekt és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.

A sorozat első előadása 2016. február 25-én kezdődik Ágyuk és virágok címmel a MOM Kulturális Központ Színháztermében, majd a Cziffra György ? ?Az ember?, Cziffra ? ?A kávéházak és bárok virtuóza? Az 1940-50-es évek élete és zenéje Cziffra György szemszögéből és a ?Hommage Á Cziffra? Tisztelgés egy korszakalkotó zseni előtt című ünnepi gálakoncert következik.

DSCF0921a

A rendezvény további különlegessége a Szamos Marcipán által a művész tiszteletére kifejlesztett Cziffra-szelet, amely a tervek szerint később forgalomba is kerül.

A Cziffra György Fesztivál további programjairól a frissen indult hivatalos honlapon tájékozódhatnak: http://cziffrafesztival.hu/